LEXIKON
agar agar
Az agar agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.
A japán édességek elengedhetetlen alapanyaga — a zselés állagot biztosítja. (növényi zselatin, a vegetáriánus táplálkozásban)
"Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítő.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni.
Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot."
forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.hu
Az agar-agar egy sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Élelmiszerekben sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, stabilizálószerként alkalmazzák E406 néven. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben.
80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálékkiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.
forrás: wikipédia
fotók: 1) gastromolecular.worpress.com - erdei gyümölcsös zselé.
2) mandarin kaviár agar-agarral