LEXIKON

agar agar

Az agar agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.

A japán édességek elengedhetetlen alapanyaga — a zselés állagot biztosítja. (növényi zselatin, a vegetáriánus táplálkozásban)

"Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítő.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni.
Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot."

forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.hu

Az agar-agar egy sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Élelmiszerekben sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, stabilizálószerként alkalmazzák E406 néven. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben.

80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálékkiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.

forrás: wikipédia

fotók: 1) gastromolecular.worpress.com - erdei gyümölcsös zselé.

         2) mandarin kaviár agar-agarral

 

-->