LEXIKON

Aioli

Mártás, a francia konyha fokhagymás majonéze. Több változatban is létezik. Legegyszerűbben úgy készíthetjük el otthon, ha a jó minőségű, kész majonézt összekeverjük mustárral és citromlével, majd áttört fokhagymával ízesítjük.

 

Terebess szerint:

Aioli (1)

    A marseille-i konyha fokhagymás majonéze 1774 körül keletkezett, a bouillabaisse-hoz, nyers és párolt zöldségekhez adják. Hozzávalók:

        7 gerezd fokhagyma
        fél citrom
        2 tojássárgája
        fél dl olívaolaj
        só
        bors

    Kő- vagy kerámiamozsárban törjük pépesre a meghámozott fokhagymát. Adjuk hozzá a tojássárgákat, egy csipet sót, borsozzuk, s lassan csorgassuk bele az olajat, mint majonéz készítésekor. Keverés közben kétszer két-két kávéskanál langyos vizet is. Kóstoluk meg, majd ízesítsük néhány csepp citromlével.
    Gyorsabban is elkészíthetjük az aioli mártást, ha kész majonézt keverünk össze mustárral és citromlével, majd áttört fokhagymával ízesítjük.

    Aioli (2)

    Az olívaolajnak és fokhagymának ezt a fenséges keverékét állítólag a rómaiak találták fel, bár a katalánok is maguknak követelik a dicsőséget. De végül is mellékes, kinek köszönhetjük az aiolit, tény, hogy a provence-i családi ünnepeken és nyári összejöveteleken nem hiányozhat az asztalról. A szárított tőkehal, a sült hal, a sokféle bárányhúsból készült fogás, a párolt zöldségek vagy a héjában főtt burgonya pompás kísérője. Továbbá a nyers vagy félpuhára főzött articsókát, cukkinit, karfiolt, sárgarépát, brokkolit is roppant zamatossá teszi ez a fejedelmi fokhagymás mártás.

    1 fej fokhagyma
    2,5- 3 dl olívaolaj
    só
    citrom

    A fokhagymát szedjük gerezdekre, és tisztítsuk meg. Vágjuk apró darabokra, majd zúzzuk péppé fűszermozsárban, vagy pépesítsük robotgéppel.


    Állandó keverés mellett, cseppenként adjuk hozzá az olajat; amikor a massza kezd kisimulni, vékonyan csorgathatjuk. Ízesítsük sóval és tetszés szerint néhány csepp citromlével.

Fotó: cocina.facilisimo.com

Saját fotóinkon fűszerkeverékek láthatók: fokhagyma, chili, paprika, bazsalikom, oreganó, petrezselyem, illetve: chili, fokhagyma, petrezselyem.

-->