LEXIKON
- A cukor története
- A tea cserje
- A tea szüretelése
- A tea története
- Abalone (Haliotis tuberculata)
- Adzuki bab
- agar agar
- Aioli
- Ajvár
- Ajwain - Ajovan
- Akáciamag
- Algavrei sóvirág
- Aloe vera
- Amaránt
- Ancho chili
- Anelli - (Gyűrű) tészta
- Ánizs
- Annato
- Aranytű (Hemerocallis fulva)
- Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
- Argán olaj
- Aszpartám
- Avatára
- Avokádó
Ajwain - Ajovan
Az ajovan (latinul:Trachyspermum ammi) Etiópiában, az Arab-félszigeten, Mezopotámiában, Afganisztánban, Iránban és Indiában igen kedvelt termesztett fűszernövény.
Vadon ma már nem ismeretes. A terméseiben levő éterikus ajovanolaj fertőtlenítő hatású is. Felhasználják fogkrémek és szájvíz készítéséhez is.
Fűszerként való felhasználása kakukkfűéhez hasonló. Magyarországon nem nagyon ismert, leginkább csak fűszerkeverékekben fordul elő.
Saláta öntetekbe, mártásokba, csirkés ételekbe, zöldséges fogásokhoz javasoljuk. Alkalmazhatjuk panírozásnál is az olajba téve. Megtaláljuk a chutney-kban, curry-kban.
foto: shinexport.com