LEXIKON

Aszpartám

Az aszpartám a répacukornál mintegy kétszázszor édesebb ízű anyag. Éppen ezért a vegyület bomlása során felszabaduló energiamennyiség és az édes ízhatás lényegesen kedvezőbb arányt mutat, mint a répacukornál. Ez indokolja édesítőszerként, diétás készítményekben való alkalmazását. Bár az édes íz érzete az aszpartám esetén a mesterséges édesítőszereket alapul véve jól közelíti a cukorét, attól azért mind intenzitásában, mind hatóidejében eltér. Ezért más mesterséges édesítőszerekkel együttesen, keverékként adják az élelmiszerekhez, hogy a cukor ízhatását minél tökéletesebben megközelítsék.

Az EU Élelmiszer Tudományi Bizottsága (EFSA, European Food Safety Association) az interneten terjedő, és az aszpartámnak tulajdonított káros hatásokról szóló vélelmekre tekintettel felülvizsgálta az aszpartám toxicitását. Cáfolta az aszpartámra vonatkozó vádakat és arra a következtetésre jutott, hogy a 40 mg/testtömeg kg-os megengedhető napi beviteli szint helyes és továbbra is fenntartható

wikipedia

-->