LEXIKON

Avokádó

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

A babérfélék családjába tartozó avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját (oleum avocado) hidegen sajtolják ki. A szubtrópusi éghajlatot kedveli, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul (ehhez papírzacskóba tegyük). Az érett gyümölcs magas karotin-tartalmú, nyersen azonnal fogyasztható.

Őshazájában aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is nevezték. Az aztékok egyszerűen herének hívták, és szerelmi serkentőként használták. A spanyol hódítók aguacate, cura, cupandra, valamint palta nevekkel illeték, a portugálok nemes egyszerűséggel abacate-nek nevezték el az egzotikus gyümölcsöt, a franciák avocatier-nek hívták. Gyorsan avasodó olaját spájzban tárolni nem érdemes, alacsony hőmérsékleten azonban évekig eláll, s nem veszít értékes tulajdonságaiból sem.

Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, az inkák kedvelt gyümölcse volt.

Jó a szívre

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az izületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Vérzsír-csökkentő hatású, akárcsak a citrom, a narancs, a citrancs, a mandarin, a kivi, a szilva, a szőlő, az alma, a mandula, a napraforgó mag, a fokhagyma, a káposzta, a paprika, és a diólevél. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.

A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja” az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké. Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.

A szépség és a fiatalság olaja

Az avokádó magas olaj- és lanolin tartalma következtében könnyen felszívódik a bőrben. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag révén az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony az ibolyán túli sugarakkal szemben, a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanító, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt.

Az avokádó gazdag B6- és E-vitamint tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére.

Házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. De jóból is megárt a sok, naponta egynél több avokadót ne fogyasszunk!

foto:tanga.net

-->