LEXIKON

Hing - asafoetida

A hing - ismertebb nevén asafoetida – Indiából származó fűszer. Nyers állapotában erősen kénes szaga van - innét kapta az ördöggyökér nevet, azonban az ételekbe főzve kellemes fokhagymás ízzel kápráztat el minket.

Meglepő módon a kora középkori Európában használták. Feljegyzések szerint Nagy Sándor hozta be Észak-kelet Perzsiából.

Egészen a 16. századig a gyógyításban is használták: 

Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztést is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.

Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést.

Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van.

Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik.

Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál.

-->