LEXIKON
- Kaffír levél
- Kakaó
- Kakaóvaj
- Kakukkfű
- KALA NAMAK
- Kalahári sivatagi só
- Kalamondin
- Kamut
- Kandírozás
- Kandiscukor
- Kapor
- Kapri
- Kardamom
- Kasvirág
- Kendermag
- Kendermag olaj
- Kesudió
- Kimcshi
- Kínai feketegomba (Lentinus edodes)
- Kínai kolbász
- Kínai ötfűszer
- Kiwi
- Kókuszvirág cukor
- Kóladió
- Köles
- Kombu
- Konnyaku - Leopárdkontyvirág
- Kóreai bambuszsó
- Koriander
- koriander mag
- Krizantém - tea
- Kukoricacsíra-olaj
- Kurkuma
- Kusz kusz
Kendermag olaj
Kesernyés ízű, semleges illatú olaj. Magas esszenciális zsírsavtartalma miatt a gyógyszeriparban és az egészséges táplálkozásban egyaránt fontos szerepe van.
Az ipari kender levelében karotin, kalciummalát, magjában keserű és zsíros olaj, valamint lecitin, koleszterin és gyanta van. A kender olaj bőrbetegségek: foltok, kiütések, viszketegség kezelésére is jó hatással van.
A kendermag jelentős mennyiségű niacint is tartalmaz, amely a B-vitamin komplex fontos tagja és igen aktív szerepet tölt be az idegrendszer működésében, az egészséges bőr-, nyelv- és emésztőtraktus szöveteinek fenntartásában, de a nemi hormonok szintéziséhez is elengedhetetlen. Mivel az esszenciális zsírsavaknak kiemelkedően fontos szerepük van a bőr és más szövetek fiatalon tartásában, megakadályozza a bőr kiszáradását és kicserepesedését, pikkelyezettségét, így szóba jöhet kozmetikai készítményekben is.