LEXIKON
- Kaffír levél
- Kakaó
- Kakaóvaj
- Kakukkfű
- KALA NAMAK
- Kalahári sivatagi só
- Kalamondin
- Kamut
- Kandírozás
- Kandiscukor
- Kapor
- Kapri
- Kardamom
- Kasvirág
- Kendermag
- Kendermag olaj
- Kesudió
- Kimcshi
- Kínai feketegomba (Lentinus edodes)
- Kínai kolbász
- Kínai ötfűszer
- Kiwi
- Kókuszvirág cukor
- Kóladió
- Köles
- Kombu
- Konnyaku - Leopárdkontyvirág
- Kóreai bambuszsó
- Koriander
- koriander mag
- Krizantém - tea
- Kukoricacsíra-olaj
- Kurkuma
- Kusz kusz
Kókuszvirág cukor
A kókuszcukor a kókuszpálma virágjának nektárjából készült cukorkülönlegesség.
A nádcukor, illetve a gabonákból és egyéb alapanyagokból készült szirupok alternatívája. Íze egyedülállóan karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás, meleg hatást kelt.
Felhasználható bármilyen hideg vagy főtt, sült étel, illetve italok édesítéséhez. Azokban a készítményekben pedig, ahol eleve egy karamellás íz a jellegadó, mint bizonyos süteményeknél, például a dobos torta, ott garantáltan nagyszerű ízt biztosít.
Kávékhoz, karamellás tejhez, kakaó, vagy karob italhoz is kiválóan harmonizál. A fehér cukor természetes kiváltója lehet. A goffri, palacsinta, müzlik, távol keleti ételek vagy akár egzotikus koktélok, mártások, szószok páratlan édesítője.
Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja. Nem keverendő össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készülnek.
Előállításakor az egyszerű begyűjtési folyamat során a kókuszpálmán azt a virágbimbót, ami még nem nyílt meg, a helyi termelők megmetszik. Ebből folyik az a nektár, amit gyűjtenek. Majd az összegyűlt nektárt alacsony hőmérsékleten sűrítik, megőrzive így az értékes hatóanyagokat. A kókuszpálma virágából nő ki a kókuszdió. Annak minden értékes hatóanyaga és a növekedéséhez szükséges minen energia benne van ebben a nektrában. Ezt kapjuk meg koncentráltan a kókuszcukorban.
Olyan ez, mint a gabonák magjának csírája, mely hordozza az egész növény kibontakozásához szükséges értékes anyagokat és erőket.
Ráadásul a kókuszpálma esetében a későbbiekben, még ha kevesebb a kókusz termés, de ugyanúgy növekszik e virágokból, tehát azok a nyersanyagok, amiket a kókusz biztosít (kókuszdió, kókuszolaj, kókuszvaj, kókuszliszt, kókusztej, kókuszvíz) szintén megmaradnak.
forras: nadcukor.hu
foto: www.ungranpaisnadamas.com.ar