LEXIKON
- Kaffír levél
- Kakaó
- Kakaóvaj
- Kakukkfű
- KALA NAMAK
- Kalahári sivatagi só
- Kalamondin
- Kamut
- Kandírozás
- Kandiscukor
- Kapor
- Kapri
- Kardamom
- Kasvirág
- Kendermag
- Kendermag olaj
- Kesudió
- Kimcshi
- Kínai feketegomba (Lentinus edodes)
- Kínai kolbász
- Kínai ötfűszer
- Kiwi
- Kókuszvirág cukor
- Kóladió
- Köles
- Kombu
- Konnyaku - Leopárdkontyvirág
- Kóreai bambuszsó
- Koriander
- koriander mag
- Krizantém - tea
- Kukoricacsíra-olaj
- Kurkuma
- Kusz kusz
Koriander
A koriander (Coriandrum sativum), (hindí nyelven dhanijá) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik.
Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető.)
A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.
A koriandernövény (Coriandrum sativum) szárított termése, amelyet az egyszerűség kedvéért általában magnak nevezünk. Nálunk elsősorban savanyúságokban és káposztás ételekben jelenik meg, jobbára egészben.
Indiában a koriander a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben; általában inkább őrölve kerül az ételbe, hogy aromája eloszoljon, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor. Ha otthon mozsárban törsz koriandert, vigyázz, mert szeret szétugrálni, és soha nem fogod porrá törni, hanem csak pelyvaféle darabokra – de ez tökéletesen megfelel, és sokkal jobb, mint az eleve őrölve vásárolt koriander, ami hamar elveszíti az aromáját.
Forrás: wikipedia, jé!India