LEXIKON
Nádcukor
A nádcukor ma már egyre több helyen megvásárolható, és akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és szeretnék elkerülni a mesterséges adalékanyagokat, szívesen vásárolják ezt az újfajta édesítőszert.
Ám, hogy új termék lenne, ez csak hazánkra igaz, hiszen magát a növényt, már az ókorban is termesztették és az óta is sok trópusi országban termesztik ma is, főleg a nemes cukornád termőterülete nőt meg.
A nádcukornak kissé karamellás íze van, így használhatjuk süteményhez, teához, és minden olyan ételhez, amihez eredetileg fehér cukrot adtunk volna.
A természetességét a feldolgozás adja, vagyis a levágás után sajtolással kinyerik a nádcukrot, majd centrifugálják, és szárítják, így kapják meg a melaszt.
A növényt mindig virágzás előtt aratják le, mert ilyenkor a legmagasabb a cukortartalom, gépekkel vágják le a hatalmas szárakat, darabolják és kötegelik őket.
Semmi vegyi anyag vagy mesterséges eljárással nem avatkoznak be a folyamatba.
Mivel növényből nyertik ki, az alapanyagok rengeteg ásványi anyag és vitamin van benne, így mindenképp érdemes áttérni a cukorról a nádcukor fogyasztására.
Forras: kertvarazsmagazin.hu
foto: kertvarazsmagazin.hu