LEXIKON
- Sáfrány - Saffron
- Sambal oelek
- Sárga bab sós mártásban
- Sárgabab-mártás
- Sarhor-metélt
- Scoville-skála
- Skorpió chili - Trinidad Moruga Scorpion
- Soba tészta
- Spárga
- Sriracha
- Stevia - jázminpakóca
- Sumac, Szömörce
- Szalmagomba (Volvariella volvacea)
- Szarvasgomba
- Szechuáni bors
- Szecsuani chilipaszta, chilipaszta
- Szegfűszeg
- Szerecsendió
- Szezámmag
- Szójababpaszta
- Szójababsajt lapok, vékony, szárított
- Szójababsajt, fehér, erjesztett
- Szójababsajt, friss (tofu)
- Szójababsajt, piros, erjesztett
- Szójababsajt, puffasztott
- Szójaolaj
Szójaolaj
A szójabab Japánból, Kína északi részéről és Koreából származik. Csak a 19. század végén jutott el Európába és Amerikába. Napjainkban a legtöbb szójababot az Egyesült Államokban termesztik. A második helyen Brazília áll, majd pedig Ázsia. A szójabab Kínában már nagyon régóta az alapvető élelmiszerek közé tartozik.
Sheng-Nung kínai császár a Krisztus előtti 3000-es években írt a szójababról. Kínában a szójababot olyan nagyra értékelték, hogy a rizs, a köles, az árpa és a búza mellett az öt szent növény közé sorolták. Minden tavasszal ünnepélyes ceremónia keretében maga a császár vetette el az öt szent növényt. Mindezek ellenére a babból kinyert olaj nem tekint vissza túl nagy múltra.
A szójaolajat a szójababból préselik és nyerik ki. Az olaj linolsav tartalmú, amely az esszenciális zsírsavak és az Omega- 6 zsírsavak közé tartozik - tartalma különösen magas, így a vérzsírértéket pozitívan befolyásolhatja.
A hidegen sajtolt szójaolajban legalább 3%-ban, a finomított olajban pedig 0,1%-ban van lecitin, amelynek fiatalító hatása mára már bebizonyosodott.
www.biobumm.hu
fotók: www.vitonica.com, www.agroterra.com,plazademayoinfo.com,