RECEPTEK

RECEPTEK

Salátalevélbe göngyölt csirke

Bár a receptben megadott csirke is nagyon finom, e déli fogás tagadhatatlanul elegánsabb, de drágább változata fürjhússal és szárított osztrigával készül.

Két másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 2 nagy fej Webb , cukor- vagy fejes saláta
  • 8 közepes nagyságú szárított kínai gomba, vízben áztatva
  • 5-7 dkg szecsuáni tartósított zöldség, átöblítve és megszárítva
  • 6-8 frissen hámozott vagy lecsöpögtetett konzerv vizigesztenye
  • 4-6 lebőrözött és kicsontozott csirkemell (kb. 1 kg.)
  • 10 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 5 dkg dió vagy hámozott mandula
  • 4-5 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 6 db újhagyma zöld és fehér része vékony karikákra vágva
  • 1 ½ evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • A pácléhez: ½ -1 teáskanál só
  • ½ - 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál híg szójamártás
  • 8-10 fordulat fehér bors a borsdarálóból
  • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 ½ teáskanál kukoricaliszt
  • 1 gyengén felvert tojásfehérje
  • 2-3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • A mártáshoz: 1 ½ teáskanál burgonyaliszt
  • 9 evőkanál alaplé
  • 1-2 evőkanál sűrű szójamártás (színezéshez)
  • 2 evőkanál kagylómártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Mossuk meg és hagyjuk megszáradni a salátát. Amíg megfőzzük a csirkét, tegyük a hűtőbe, hogy ropogós maradjon, majd rendezzük el a leveleket 1 vagy 2 tányéron.
2. A gombát szűrjük le és nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Zöldborsó nagyságúra daraboljuk fel.
3. A szecsuáni tartósított zöldségeket vágjuk fel finomra, s közben távolítsuk el kemény rostjaikat.
4. A vizigesztenyét aprítsuk össze mixerben vagy robotgépben.
5. Bárddal vagy késsel vágjuk össze apróra a csirkehúst, vagy daráljuk durvára. Tegyük egy nagy tálba.
6. Készítsük el a páclevet: a csirkét keverjük össze a sóval, a cukorral, a szójamártással, a borssal, a borral vagy sherryvel, a kukoricaliszttel, és a tojásfehérjével. Miközben erősen, egy irányba keverjük, fokozatosan, evőkanalanként adjuk hozzá a vizet, hogy lazítsunk az állagán.
7. Adjuk hozzá a gombát, a tartósított zöldséget és a vizigesztenyét. Hagyjuk 30 percig állni. Keverjük hozzá a kétféle olajat.
8. Készítsük el a mártást: egy kis tálban oldjuk fel a kukoricalisztet 2 evőkanál levessel. Keverjük hozzá a maradék levest, valamint szója- és kagy-lómártást.
9. Hevítsük wokot forróra. Tegyük bele a diót vagy mandulát, és állandó kevergetés mellett, közepes hőmérsékleten 3 percig süssük, amíg ropogós és illatos nem lesz. Vegyük ki és daraboljuk fel. Mossuk ki és törőjük szárazra a wokot. (mindezt órákkal korábban is megtehetjük.)
10. Hevítsük fel újra a wokot, amíg füstölni nem kezd. Öntsünk bele 10 evőkanál olajat, és futtassuk körbe, amíg fel nem forrósodik. Tegyük bele a fokhagymát, amely sisteregve szinte azonnal megpirul. Adjuk hozzá az újhagyma fehér részét, /majd/ miután néhányszor megkevertük, a csirkét. A woklapátot vagy a fémlapátot csúsztassuk a wok aljára, és forgassuk át a wokban lévő anyagokat 2-3 percig, vagy amíg a csirke ki nem fehéredik. Ne engedjük a darabokat összeragadni. A wok oldalán körbe öntsük bele a bort vagy a sherryt, és addig kevergessük, míg sistereg.
11. Amint a sistergés alábbhagy, csökkentsük a hőmérsékletet, toljuk a wok oldalára az alapanyagokat, és középre öntsük a jól felkevert mártást. Amikor felforr, keverjük össze a körülötte lévő csirkével, tegyük hozzá az újhagyma zöld részét, a diót vagy mandulát, és folyamatosan kevergessük, hogy jól elvegyüljön. Szedjük át egy előmelegített tálra, és az előkészített salátával tálaljuk. 

12. Fogyasztáskor vegyünk egy saláta levelet kanalazzunk rá egy kis csirkét, csavarjuk bele a levélbe, és kézzel együk meg.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!