RECEPTEK

RECEPTEK

Roston sült dagadó

Különleges kantoni éttermekben, az erre a célra épített sütőben egy egész malacot sütnek meg szép pirosra. Odahaza is megvalósíthatjuk, ha egy sertésdagadót veszünk vékony és vastag bőrével együtt. Sose metsszük be a bőrét és sose süssünk meg korábban lefagyasztott húst, mivel a bőr így nem válik a fogás jellegzetes recsegését adóan ropogóssá.

 

Főfogásként 4-6 személyre elegendő

Hozzávalók 5 főre

  • 1,4 kg sertésdagadó egyben, a csontos rész nélkül
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál piros ételfesték (tetszőleges)
  • A pácléhez 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál őrölt sárgabab-mártás
  • 1 evőkanál hoisin-mártás
  • ½ teáskanál híg szójamártás
  • 1 teáskanál ötfűszer keverék
  • A mártáshoz: sűrű szójamártás
  • hoisin-mártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Töröljük szárazra a bőrt. Egy 10 hegyű, éles boronafogú hagymavillával vagy egy hasonló szúróeszközzel erőteljesen és többször egymás után döfködjük meg 15-20 percig vagy amíg teljesen tele nem lesz finom, apró lyukakkal. A bőr egész felületét dörzsöljük be sóval.
2. Ha ételfestéket használunk, könnyedén kenjük be vele a bőrt

3. A húsos oldalán ejtsünk egymástól kb. 2,5 cm-es távolságban 1 cm mélyen vízszintes bevágásokat.
4. Készítsük el a páclevet: egy kis tálban keverjük össze a sót, a cukrot, a sárgabab-mártást, a hoisin-mártást, a híg szójamártást és az ötfűszer-keveréket.
5. Egy tiszta ecsettel kenjünk fel minél több páclevet a húsos oldalára, különösen a mélyedésekbe. A sertéshús oldalát ne kenjük be páclével, mert sütéskor megég.
6. Levegős helyen akasszuk fel a húst két húskampóra, és hagyjuk ott 8 óráz, vagy egész éjszakára, amíg a bőr nagyon száraz nem lesz. Minél szárazabb a bőr, annál recsegősebb, amikor megsül.
7. Bőrével felfelé tegyük a sertéshúst egy rácsra a sütő felső felébe, és toljuk be alá a forró vízzel teli tálcát, amely felfogja a lecsepegő zsírt. 200 ◦C-ra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 190◦C-ra és így süssük tovább 1 órát. Egyáltalán ne nyissuk ki a sütő ajtaját, amíg itt nincs az ideje, hogy ellenőrizzük, megsült-e. Egy tűvel vagy pálcikával szúrjunk bele a húsba; ha könnyen belemegy és tiszta, nem rózsaszínes lé szivárog ki, akkor a hűs megsült, a bőr pedig pompásan recseg.

8. Miután kivettük a sütőből, néhány percig pihentessük vágódeszkán. Bárddal vagy éles, fűrészfogú hússzeletelő késsel vágjuk fel 1-2,5 cm-es szeletekre. Tegyük át egy előmelegített tálra és tálaljuk fel.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!