RECEPTEK

RECEPTEK

Ragadós rizzsel töltött kacsa

Akárhol éljen is, a legtöbb kínai nagyon kedveli a ragadós rizzsel töltött kacsát. A tölteléket akár egy nappal korábban is elkészíthetjük és behűthetjük, csak vegyük ki időben, hogy mire a kacsába töltjük, már szobahőmérsékletű legyen.

 

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő.

Hozzávalók 4 főre

  • 1 konyhakész kacsa (2-2,3 kg)
  • 1 ½ evőkanál sűrű szójamártás
  • 5-6 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 1 teáskanál só
  • 1 ½ evőkanál saohszingi bor vagy köze-pesen száraz sherry
  • 1 egész csillagánizs
  • 1 teáskanál szecsuáni bors
  • ¼ tartósított mandarinhéj 20 percig hideg vízben áztatva és lecsepegtetve
  • 2-3 teáskanál burgonyaliszt, 3 evőkanál vízben feloldva
  • 1-2 evőkanál kagylómártás
  • 35 dkg tisztított brokkoli rózsa
  • A töltelékhez: 1,5 dkg szárított garnélarák, átmosva
  • 3 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 2 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 3 db újhagyma vékony karikára vágva
  • 5 dkg sertéshús, gyufafej nagyságú kockára vágva
  • 8 db kis szárított kínai gomba, vízben áztatva és gyufafej nagyságú kockára vágva
  • 5 dkg bambuszrügy, gyufafej nagyságura vágva
  • 7,5 dkg ragadós rizs két órán át hideg vízben áztatva és leszűrve
  • ½ teáskanál só
  • 1 ½ evőkanál híg szójamártás
  • 8 fordulat bors a borsdarálóból

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Áztassuk a garnélarákot, annyi forró vízbe, amennyi elfedi. Hagyjuk 20 percig állni. Szűrjük le, de a levét tegyük félre.
2. Készítsük el a tölteléket: magas hőmérsékleten hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát és az újhagymát, és néhány másodpercig kevergessük. Adjuk hozzá a rákot, keverjük meg, majd a sertéshúst, azzal is keverjük meg, végül a gombát, a bambuszrügyet, a ragadós rizst és a rák áztatólevét. Kevergessük 1 percig, mialatt a keverék félig megfő. Sóval, híg szójamártással és borssal ízesítsük. Szedjük át egy tálba. A wokot mossuk ki és töröljük szárazra.
3. Egy teáskannában forraljunk vizet. Forrázzuk le vele a kacsát. Köz-ben többször forgassuk körbe, hogy egyenletesen érje a forró víz, majd törölgessük meg.
4. Amikor a kacsa bőre még meleg, mindenütt kenjük be a sűrű szó-jamártással, a szárnyát és a combját is. Helyezzük drótrácsra.
5. Erős tűzön hevítsük fel a wokot, öntsük bele az olajat, futtassuk körbe és forrósítsuk füstölésig. Óvatosan tegyük bele – mellével felfelé – a kacsát, és süssük 1-2 percig, vagy amíg barnás nem lesz. Az egyik kezünkben tartott fakanál és a másikkal a hasüregbe dugott fakanál segítségével fordítsuk meg, majd süssük a másik oldalán is 1-2 percig, illetve amíg meg nem barnul. Vegyük le a tűzről. Tegyük át a kacsát egy nagyobb tányérra. Az olajat öntsük ki.
6. Amint a kacsa kissé kihűlt, mindenütt dörzsöljük be sóval, valamint a borral vagy sherryvel. Lazán töltsük meg a hasüreget a töltelékkel. Felesleges bármelyik végét bevarrni.
7. Tegyük a kacsát egy kb. 2,5 cm peremű nagy tálba. Adjuk hozzá a csillagánizst, a szecsuáni borsot és a mandarinhéjat. Wokban vagy párolóedényben mintegy 2 órát gőzöljük . Óvatosan tegyük át egy nagy hőálló lapos tálra. Tartsuk melegen a sütőben.
8. A gőzölőtálban összegyűlt zsír nagyját merjük le. A levet szűrjük át egy serpenyőbe, a szűrön fennmaradt darabokat dobjuk ki. A lének kb. 3 dl-nek kell lennie. Lassan forraljuk fel. Vékonyan csurgassuk bele a jól felkevert, vízben oldott burgonyalisztet, és keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük hozzá a kagylómártást. Vegyük le a tűzhelyről és tartsuk forrón.
9. Egy lábos forró vízben, amelybe egy kávéskanál sót és egy evőkanál olajat tettünk, főzzük a brokkolit a forrástól számítva 2-3 percig, amíg meg nem puhul, de még ropogós. Alaposan csepegtessük le. Vegyük ki a kacsát a sütőből és rendezzük el körülötte a brokkolit. Öntsük rá a forró mártást.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!