RECEPTEK

RECEPTEK

Repülő sárkány és táncoló főnix

A fogás nevében szereplő sárkány és főnix a két fő alkotórészt – a csirkét és a fűszeres garnélarákot – takarja. Mivel igen elegáns ételről van szó, érdemes venni magunknak a fáradságot, és a kevergetve sütés előtt olajon is megfuttatni a hozzávalókat, hogy mindkettő megőrizze a levét.

 

Két-három másik fogás mellett 4-6 személyre elegendő

Hozzávalók 5 főre

  • 1,4-1,6 kg-os csirke lebőrözött és kicsontozott melle
  • 22 dkg közepes méretű nyers, fej nélküli fűszeres garnélarák meg-tisztítva és félbe vágva
  • 1 ¼ teáskanál só
  • 10 dkg megtisztított mange-tout (cukorborsó)
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 5 dkg megmosott piros-a-hóban
  • 2-3 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 3-4 db újhagyma fehér és zöld része, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • A pácléhez ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál cukor
  • 6 fordulat fehér bors a borsdarálóból
  • 1 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál gyengén felvert tojás-fehérje
  • A mártáshoz ¼ teáskanál burgonyaliszt
  • 5 evőkanál alaplé
  • 1 evőkanál kagylómártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Vágjuk fel a csirkét nagyobb, egyforma kockára. Tegyük egy tálba.
2. Készítsük el a páclevet: a csirkét keverjük össze a sóval, a cukorral, a bors-sal, a borral vagy a sherryvel, a kukoricaliszttel és a tojásfehérjével. Ugyanabban az irányban keverve jól vonjuk be vele a csirkedarabokat. 20-30 percig hagyjuk állni.
3. ¼ teáskanál sóval szórjuk meg a rákokat.
4. Bő forró vízbe tegyünk egy teáskanál sót és egy evőkanál olajat, majd előfőzzük benne a mange-tout-t, amíg a betevés után ismét forrni kezd a víz. Szűrjük le és hideg csapvíz alatt mossuk át.
5. Készítsük el a mártást: keverjük össze a burgonyalisztet, az alaplét, és a kagylómártást.
6. Töltsünk meg egy wokot vagy mély serpenyőt félig olajjal. Hevítsük 180◦C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 60 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyük bele a csirkét és „futtassuk meg” kb. 20 másodpercig (ld. 40. old.), miközben pálcikával szétválasztjuk az összeragadt darabokat. Kéziszűrővel vegyük ki, és tegyük egy tányérra. Tartsuk a kezünk ügyében. A lángot hagyjuk égve.
7. Tegyük a rákokat kb. 20 másodpercre az olajba, a darabokat pálcikával válasszuk szét. Szedjük ki egy tányérra.
8. Töltsük át az olajat egy edénybe, és tegyük félre későbbi felhasználásra. A wokban csak 5 evőkanálnyit hagyjunk.
9. Erős tűzön ismét hevítsük fel a wokot füstölésig. Tegyük bele a fokhagy-mát, és mialatt sistereg, tegyük bele az újhagyma fehér részét és keverjük meg. A piros-a-hóban hozzáadása után addig keverjük, amíg át nem forrósodik. Tegyük vissza a csirkét a wokba, és wok aljára csúsztatott lapáttal addig forgassuk, míg majdnem megfő. Tegyük vissza a rákokat a wokba, és kevergessük, forgassuk tovább. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy sherryt, és addig kevergessük, míg sistereg; addigra a csirke is, a rák is megfő. Adjuk hozzá a mange-tout-t. Öntsük rá a jól felkevert mártást, és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük bele az újhagyma zöld részét, majd szedjük át egy előmelegített tálra. Azonnal tálaljuk.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!