RECEPTEK

RECEPTEK

Füstölt kacsa szecsuáni módra

Bár a fogás elkészítésénél alkalmazott  különféle főzési eljárások időrablónak tűnhetnek,ezek teszik a kacsát egyszerre ropogóssá és zamatossá, füstössé és illatossá.

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 1 konyhakész kacsa (kb. 2,3 kg)
  • 1 ¼ evőkanál só
  • 1 csapott teáskanál salétrompor
  • 17 dkg sima liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 4 evőkanál feketetea-levél
  • 2 db, egyenként 1cm-es, hámozott és zúzott friss gyömbérgu-mó
  • 2 db nagy újhagyma
  • 1 egész csillagánizs
  • 1 ½ teáskanál szecsuáni bors
  • 2 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • földimogyoró- vagy kukorica olaj a bő olajban való sütéshez
  • 1 evőkanál szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Dörzsöljük a sót alaposan a bőrre és a hasüregbe, majd csak a hasüreget dörzsöljük be a salétromporral. Kb. 10 órára vagy egész éjszakára tegyük a kacsát hűvös helyre.
2. Bő meleg vízzel öblítsük át, elsősorban a hasüregét. Töröljük szárazra. Így elő is készítettük a füstölésre.
3. Egy nagy wokot béleljünk ki vastag alufóliával s tegyük az aljára a lisztet, a cukrot és a tealeveleket. Állítsunk bele egy fémállványt vagy bambusztartót. Erre tegyük mellével felfelé a kacsát, és vigyázzunk, hogy elég hely maradjon a kacsa és a füstölőszerek között, hadd keringjen szabadon a füst. Szorosan zárjuk le a wok fedelét.
4. A wokot addig hevítsük erős tűzön, amíg füstöt nem észlelünk, majd állítsuk be a hőmérsékletet úgy, hogy állandóan bő füst gomolyogjon elő. 15 percig füstöljük a kacsát, majd fordítsuk meg, hogy a háta legyen felfelé, és további 15 percig füstöljük. Vegyük le a tűzhelyről.
5. Ha már annyira kihűlt, hogy megfoghatjuk, mellével felfelé tegyük egy tűzálló tálba. Töltsük a hasüregébe a gyömbér, az újhagyma, a csillagánizs, a bors és a bor vagy sherry felét, a másik felét pedig tegyük a mellére.
6. Párolóedényben vagy egy másik wokban gőzöljük 60-75 percet. 
7. Amikor annyira kihűlt, hogy hozzányúlhatunk, tegyük át a kacsát egy rácsra, és hagyjuk kihűlni. A fűszereket távolítsuk el és dobjuk ki. Egy konyhai papírtörülközővel töröljük szárazra.
8. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Hevítsük fel 190 ◦C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul. Óvatosan engedjük bele mellével lefelé a kacsát, és süssük bő olajban 3-4 percig, vagy amíg meg nem barnul. Fogjunk mindkét kezünkbe falapátot vagy fakanalat, majd az egyiket csúsztassuk a hasüregbe és a két kanállal fordítsuk meg a kacsát, és addig süssük, amíg a másik oldala is meg nem barnul. Közben forró olajjal locsolgathatjuk a bőrét. Tegyük át egy vágódeszkára. Kenjük be a mellét szezámolajjal. Felvághatjuk akár kínai,  akár a magunk megszokott módján. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: ha a kacsát előre elkészítettük, 150 ◦C-ra előmelegített sütőben 30-45 perc alatt lehet visszamelegíteni, amíg forró és ropogós bőrű nem lesz.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!