RECEPTEK

RECEPTEK

Bő olajban sütött ötfűszeres tekercs

Az alábbi fogás nevét az ötfűszerkeverékről, valamint jellegzetes aromájáról kapta. Fucsienben, ahonnan ez a fogás származik, erősebb íze miatt kacsatojást használnak hozzá.

Hozzávalók 12 főre

  • 1 csomag szárított babsajtlap (egy csomag súlya rendszerint 22 dkg, és 8 db ,egyenként 32,5 x 15 cm-es lap található benne)
  • 12 db újhagyma fehér része, apró karikákra vágva
  • 17 dkg frissen hámozott vagy konzerv, lecsepegtetett vízi gesztenye
  • 70 dkg sertéshús, kis kövérjével
  • 3 evőkanál burgonyaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál híg szójamártás
  • 2 ½ teáskanál cukor
  • 5 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • 2 teáskanál ötfűszerkeverék
  • 1 tojásfehérje
  • ketchup
  • chilimártás
  • 1 evőkanál sűrű szójamártás
  • 1 teáskanál csípős mustárral elkeverve

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A babsajtlapokat áztassuk hideg vízbe kb. 4 percig, vagy amíg lágyak és ruganyosak nem lesznek. A lapokat két kézzel óvatosan emeljük fel, hogy lecsepegjenek, a felesleges vizet itassuk le és fektessük egy nagy konyharuhára egyiket a másik tetejére. Takarjuk le egy másik konyharuhával, hogy nedvesen maradjanak. Ezt 2-3 órával hamarabb is elvégezhetjük.
2. Vagdaljuk apróra a vízigesztenyét vagy daráljuk durvára.
3. A sertéshúst vagdaljuk apróra vagy daráljuk meg durvára. Tegyük nagy tálba.
4. Készítsük el a páclevet: a sertéshúst keverjük össze a sóval, a szójamártással, a cukorral, a borral vagy a sherryvel, az olajjal, az ötfűszerkeverékkel és a tojásfehérjével. Ugyanabban az irányban keverjük, míg a húst jól be nem vonja. Hagyjuk 5 percig állni. Tegyük hozzá az újhagymát és a vízigesztenyét. Evőkanalanként adjuk hozzá a burgonyalisztet, és keverjük simára.
5. A sertéshúsos tölteléket osszuk 16 adagra.
6. A letakart halomból vegyünk el egy babsajtlapot és terítsük egy sima felületre úgy, hogy a 32,5 cm széles oldala nézzen felénk. Felezzük meg.
7. Egy adag tölteléket hengergessünk két tenyerünk között kolbászformára. Fektessük a magunk felé eső oldal szélére és magunktól távolodva sodorjuk fel minél szorosabban .  A túlsó oldalra akár az ujjunkkal, akár egy ecsettel kenjünk egy kevés tojásfehérjét és zárjuk le a tekercset. A két végét hagyjuk nyitva, és lezárt oldalával lefelé tegyük át egy tálcára. Nedves ruhával takarjuk le a tálcát. A 6-7. lépésekben leírtakat addig ismételjük, amíg az összessel el nem készülünk.
8. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 1 90 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyünk bele 8 tekercset vagy annyit, amennyi szabadon lebeg az olajban, és süssük 8 percig, vagy amíg szép mézszínűek nem lesznek. Emeljük ki egy kéziszűrővel vagy egy szűrőkanállal és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. Ugyanígy süssük meg a többit is.
9. Tálaláskor vágjunk fel minden tekercset  5  darabra és tegyük egy nagy előmelegített tálra. A ketchupos-chili mártásos és szójamártással kevert mustáros tálkákat a mártogatáshoz tehetjük az asztalra vagy a tál közepére.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!