RECEPTEK

RECEPTEK

Fűzcsirke feketebab mártásban

A fogás a fűzfa ágához hasonló csíkokra vágott csirkéről és paprikáról kapta a nevét.

 

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

  • kb. 80 dkg lebőrözött és kicsontozott csirkecomb
  • 2 kicsi, kicsumázott zöldpaprika
  • 1-2 kicsumázott friss zöld chili (tetszőleges
  • 6 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 5-6 gerezd megtisztított és selyemszálakra vágott fokhagyma
  • 4 db újhagyma fehér és zöld része, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 3 evőkanál erjesztett fekete bab, átöblítve és szétzúzva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • kevés szezámolaj
  • chilimártás
  • A pácléhez: ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál cukor
  • 1 evőkanál híg szójamártás
  • 8 fordulat fekete bors a borsdarálóból
  • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál gyengén felvert tojás-fehérje
  • 1 ½ evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • A mártáshoz 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 4 evőkanál alaplé vagy víz
  • 2 teáskanál kagylómártás vagy 1 teáskanál sűrű szójamártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A csirkét vágjuk fel kb. 5 mm vastag csíkokra. Tegyük egy tálba.
2. Készítsük el a páclevet: a csirkét keverjük össze a sóval, a cukorral, a szójamártással, a borssal, a borral vagy sherryvel. Hintsük meg kukoricaliszttel, adjuk hozzá a tojásfehérjét, és ugyanabban az irányba keverve egyenletesen vonjuk be ezeket. 15-30 percig hagyjuk állni. Keverjük hozzá az olajat.
3. Szeleteljük fel a paprikát hosszú, vékony csíkokra.
4. Vágjuk a chilit is csíkokra.
5. Készítsük el a mártást: keverjük össze a kukoricalisztet, a levest vagy vizet, valamint a kagyló- vagy szójamártást.
6. Forrósítsuk fel a wokot. Öntsünk bele egy evőkanál olajat és futassuk körbe. Tegyük bele a paprikát és a woklapáttal vagy a fémlapáttal megszakítás nélkül kevergessük és forgassuk kb. 2 percig. Amikor átfőtt, de még ropogós, szedjük át egy előmelegített tányérra és tartsuk melegen.
7. Mossuk ki és töröljük szárazra a wokot.
8. Nagy lángon hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele a maradék olajat és futtassuk körbe. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd amikor sisteregni kezd és megpirul, a chilit, az újhagyma fehér részét, végül a szétzúzott fekete babot is. Jól keverjük össze a fokhagymával. Tegyük bele a csirkét, kevergessük át 2 percig, vagy amíg meg nem fehéredik, az edény aljáról pedig kaparjuk fel a masszát és kenjük rá.
9. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy sherryt, és addig kevergessük, amíg sistereg. Amikor a sistergés alábbhagy, mérsékeljük a hőt, és adjuk hozzá a jól felkevert mártást. Kevergessük, amíg a mártás be nem sűrűsödik, majd tegyük bele a paprikát, és a újhagyma zöld részét, és jól forgassuk össze. Szedjük át egy előmelegített tálra, és azonnal tálaljuk. A tetejére csepegtessünk egy kevés szezámolajat. Aki szereti a különleges csípős ízt, a saját tányérján tehet hozzá egy kevés chilimártást.


Megjegyzés: ha még dúsabb gasztronómiai babérokra vágyunk, olajon is „megfuttathatjuk” a csirkét , mielőtt a 8. lépésben leírt módon kevergetve sütni kezdenénk. Ebben az esetben azonban rövidebb kever-getve sütést igényel.

A kiválasztott termék a kosárba került!