RECEPTEK

RECEPTEK

Gőzölt pisztráng fekete babbal és fokhagymával

Ha egy hal ízének kiemeléséhez több fűszer is szükséges, akkor többnyire erjesztett fekete babbal és fokhagymával gőzölik, majd újhagymával körítik. Így gőzölve nagyon finom többek között a szivárványos pisztráng és a szürke tengeri pérhal.

Két másik fogás mellett 4 személyre elegendő.

Hozzávalók 4 főre

  • 2 db (egyenként 35 dkg) megtisztított pisztráng fejével együtt
  • 4 vékony szelet hámozott, friss gyömbérgumó
  • 2 evőkanál erjesztett fekete bab, ebből néhány szemet egyben hagyunk, a többit ½ teáskanál és 1 teáskanál saohszingi borral megtörjük
  • 4-6 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 2-3 db újhagyma, apró karikára vágva
  • 4 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 2 evőkanál sűrű szójamártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

Ha egy hal ízének kiemeléséhez több fűszer is szükséges, akkor többnyire erjesztett fekete babbal és fokhagymával gőzölik, majd újhagymával körítik. Így gőzölve nagyon finom többek között a szivárványos pisztráng és a szürke tengeri pérhal.
1. A halat töröljük szárazra. A hasüregébe tegyünk 2-2 szelet gyömbért. Helyezzük magasabb peremű tűzálló tálba.
2. A fekete babot és a fokhagymát keverjük össze, majd öntsük a halakra.
3. Wokban vagy párolóedényben gőzöljük magas hőfokon 6-8 percig, amíg a hal meg nem fő és a húsa rétegekben könnyen el nem válik. 
4. Vegyük le a tűzről és az újhagymát szórjuk rá.
5. Egy kis serpenyőben hevítsük füstölésig az olajat. Öntsük rá az újhagymára. A sistergő olajban a hagyma félig megfő, és ez emeli az ízét.
6. Vegyük ki a halat a wokból vagy a párolóedényből. Adjuk hozzá a szójamártást.
7. Tálaláskor kaparjuk félre a halon levő fűszereket, húzzuk le és dobjuk el a legfelső bőrréteget.

A fűszerek egy részét és a mártást kanalazzuk vissza a halra, majd tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!