RECEPTEK

RECEPTEK

Halaromájú padlizsán

Szecsuanban egy sor olyan fogás van, amely a hal illatát utánozza, mivel ugyanazokkal a fűszerekkel ízesítik, amelyekkel a halat szokták fűszerezni. Ezt az aromát úgy érik el, hogy a szecsuani chilipasztát olajon pirított fokhagymával, gyömbérrel és újhagymával eldolgozzák, majd hagyják, hogy ez a mártás beleivódjon a benne főzött alapanyagokba. A belekevert bortól, cukortól és ecettől kapja meg végül a szecsuani konyhára összetéveszthetetlenül jellemző ízeket és utóízeket. Melegen és hidegen egyaránt kiváló.

 

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

  • 1,5 dkg felhőfülgomba, vízben áztatva
  • 2 padlizsán (kb. 70 dkg.)
  • földimogyoró- vagy kukorica-olaj a sütéshez
  • 4-5 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 6 mm hámozott és finomra vágott gyömbér
  • 3 db újhagyma fehér és zöld része, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 1-2 evőkanál szecsuani chilipaszta
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz cherry
  • 1 teáskanál só
  • 1 ½ teáskanál cukor
  • 1 evőkanál híg szójamártás
  • ½ teáskanál burgonyaliszt, 3 evőkanál vízben feloldva
  • 1 evőkanál rizs- vagy fekete borecet

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a felhőfülgombát és vágjuk keskeny csíkokra.
2. Hosszában hámozzuk meg csíkokban a padlizsánokat (ha az egészet meghámozzuk, főzéskor túlzottan összeesik). Mindegyiket hosszában, az átmérőjétől függően szeleteljük 4-5 darabra, majd ismét vágjuk hosszában csíkokra, végül keresztben aprítsuk hasábburgonya nagyságú darabokra.
3. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Hevítsük fel 180 ◦C-ra vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 6 másodperc alatt meg nem pirul. Tegyük bele az összes padlizsánhasábot és süssük 2 percig. Vegyük ki és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. (Ezeket a lépéseket néhány órával korábban is elvégezhetjük.)
4. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsünk bele 1 ½ evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát, amely sisteregni kezd és szinte azonnal megpirul, majd adjuk hozzá a gyömbért és az újhagyma fehér részét, közben néhányszor forgassuk össze. Keverjük hozzá a chilipasztát, majd adjuk hozzá a padlizsánt és a felhőfülgombát. Ha a felhőfülgomba pattogó hangot ad, vegyük kisebbre a lángot. Locsoljuk meg a borral vagy  a cherryvel, keverjük hozzá a sót, a cukrot és a szójamártást. A jól elkevert burgonyalisztet adjuk hozzá az újhagyma zöld részével, és addig kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a lángról. Hintsük meg ecettel, és gyorsan, alaposan keverjük meg, mielőtt átszednénk egy előmelegített tálra. Azonnal tálaljuk.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!