RECEPTEK

RECEPTEK

Kevergetve sütött tintahal rákpasztában

A rákpaszta önmagában erős, szinte kellemetlen szagú, míg a tintahal önmagában ízetlen. Ha azonban kevergetve, fokhagymásan, együtt sütjük meg a kettőt , ez a kellemes étel a legkényesebb ízlést is kielégíti.

Három másik fogás mellett 4-5 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

  • 1 nagy tintahal, vagy csak a zsák alakú test darabjai (kb. 70 dkg)
  • 2 teáskanál híg szójamártás
  • 1 teáskanál burgonyaliszt
  • 4 evőkanál víz
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 1 ½ evőkanál rákpaszta
  • 3-4 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 2,5 dkg hámozott és finomra vágott gyömbérgumó
  • 6 db újhagyma zöld és fehér része, ferdén 1 cm-es darabokra szeletelve
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Válasszuk le a tintahal fejét zsák alakú testéről. Vágjuk ki a szemeket és dobjuk ki. Öblítsük át hideg vízben, majd a karokat szeleteljük 4 cm-es darabokra.
2. Hosszában, a belsőségekig hasítsuk fel a testet, és a belsőségeket dobjuk ki.  Vegyük ki az átlátszó csontot és nyúzzuk le a vöröses bőrt, majd mindkettőt dobjuk ki. Öblítsük át hideg vízben.
3. Fordítsuk ki a zsák alakú testet. Terítsük ki laposan egy deszkán, majd a kés élével irdaljuk be (vagdossunk rá kockás mintát) Vágjuk fel 5 x 2,5 cm-es darabokra.
4. Egy pillanatra merítsük a tintahalat bő, forrásban lévő vízbe, és amint a darabok széle felkunkorodik, tegyük át egy szűrőbe, és hideg csapvíz alatt mossuk át. Ettől a tintahal porhanyós és ropogós lesz.
5. Keverjük össze a szójamártást, a burgonyalisztet és a vizet. Tegyük félre.
6. Egy wokot vagy mély serpenyőt töltsük meg félig olajjal. Addig melegítsük, amíg éppen csak hogy forró nem lesz, vagyis kb. 150 fokig. A tintahalat kb. 10 másodpercig „futtassuk meg” az olajon. Kéziszűrővel vegyük ki, tartsuk a kezünk ügyében. Az olajat 3 evőkanálnyi kivételével tegyük félre.
7. A rákpasztát hígítsuk fel egy evőkanál vízzel és keverjük simára.
8. Újból hevítsük füstölésig az olajat. Tegyük bele a fokhagymát, és amikor sisteregni kezd, adjuk hozzá a gyömbért. Néhányszor keverjük meg, majd tegyük bele az újhagyma fehér részét. Miután megkevertük,öntsük bele a rákmártást. Kevergetve süssük néhány másodpercig, majd tegyük hozzá a tintahalat. A woklapátot vagy egy fémlapátot csúsztassunk le a wok oldalán az aljáig, és forgassuk át a tintahalat 10-12 másodpercig, vagy amíg át nem forrósodik. A wok oldalán öntsük bele a bort vagy sherryt. Amikor a sistergés abbamarad, tegyük hozzá a jól felkevert, higított burgonyalisztes keveréket. Kavargassuk, amíg be nem sűrűsödik, végül tegyük bele az újhagyma zöld részét.
9. Szedjük át egy előmelegített tálra. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: az 1-6. lépést több órával előbb elvégezhetjük. Egy nagy tintahal helyett több kicsi is megfelel.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!