RECEPTEK

RECEPTEK

Bő olajban sütött tej

Hongkongban nagyon népszerű fogás: megfelel a kínaiak örökös kívánságának, hogy az étel egyszerre legyen ropogós és puha. Egyetlen falat kettős élvezetet egyesít: a ropogós tésztaburok alatt sima és krémes tölteléket ízlelhetünk meg.  A recept rákhús nélkül is finom.

Hozzávalók 8 főre

  • 10 dkg szilárd kókuszkrém
  • 10 dkg főtt rákhús (tetszőleges)
  • 1 teáskanál só
  • 6 fordulat fehér bors a borsdarálóból
  • 5 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 dl tej földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 15 dkg sima fehér liszt
  • 5 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2,3 dl víz
  • 2 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Reszeljük le a szilárd kókuszkrémet és a reszeléket tegyük egy serpenyőbe.
2. Adjuk hozzá a rákhúst, a sót és a borsot.
3. Keverjük hozzá a kukoricalisztet és egy kevés tejet, majd dolgozzuk el sima pasztává. Mérsékelt tűzön fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet, és keverjük folyamatosan, amíg be nem sűrűsödik.
4. Öntsük át egy jól beolajozott, lapos, 20 x 20 cm-es négyszögletű vagy 18-23 cm-es téglalap alakú edénybe és tegyük 2 órára a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Háztartási fóliával letakarva egész éjszakára is ott hagyhatjuk.
5. Készítsük el a híg tésztát: szitáljuk a sima lisztet és a kukoricalisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sütőport. Fokozatosan keverjük hozzá a vizet és addig kevergessük, amíg sima, folyós masszát nem kapunk. Szobahőmérsékleten legalább 30 percig pihentessük. Keverjük hozzá az olajat.
6. A jól megszilárdult tejes keveréket megolajozott éles késsel emeljük ki. Olajos késsel vágjuk fel kb. 32 rombusz alakú darabra.
7. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 190 °C-ra, vagy amíg a be-ledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul. Több darabot mártsunk bele a tésztába, és pálcikával vagy csipesszel helyezzük egyenként az olajba. Kb. 12-t süssünk egyszerre, vagy amennyi szabadon lebeg az olajban; a sütési idő kb. 3 perc, vagy amíg halvány aranyszínűre nem válnak. Kéziszűrövel vagy szűrőkanállal emeljük ki, és konyhai papírtörülközőn hagyjuk lecsepegni. Addig ismételjük, amíg mindet meg nem sütöttük. A felesleges „tésztaszakállat" ollóval távolítsuk el.
8. Ropogós úgy lesz, hogy az olajat ismét 190 °C-ra hevítjük, és gyorsan, két menetben bő olajban megsütjük; egy-egy menet kb. 1-1 perc legyen. Vegyük ki és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. Azonnal tálaljuk.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!