RECEPTEK

RECEPTEK

Mu-shu sertéshús

Némelyik kínai étel alapanyagait a hagyomány szabja meg; ezek közé tartozik ez az északi fogás is, amelyben aranytű, felhőfülgomba, sertéshús és tojás szerepel. A mu-shu az aranytű kínai neve, amely ebben a formában a sertéshússal azonos fontosságú. Mu-shunak hívják még a tojásdarabkákat is, amelyek sárga színükkel az aranytű árnyalatára emlékeztetnek.

 

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 1,5 dkg felhőfülgomba, vízben áztatva
  • 2,5 dkg aranytű, vízben áztatva
  • 27-35 dkg sovány sertéshús
  • 4 tojás
  • 4 tojás
  • ½ kávéskanál só
  • 1 evőkanál sűrű szójamártás
  • ¼ teáskanál cukor
  • 3-4 db nagy újhagyma, fehér és zöld része, ferdén vágva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 2 teáskanál szezámolaj (vagy ízlés szerint)
  • A pácléhez ¼ teáskanál só
  • ½ teáskanál cukor
  • 1 teáskanál híg szójamártás
  • 1 teáskanál sűrű szójamártás
  • 6 fordulat fehér bors a borsdarálóból
  • 1 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 teáskanál burgonyaliszt
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a felhőfülgombát (hogy különlegesen csúszós legyen, áztassuk újabb 20-30 percre forró vízbe). Nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen.
2. Csepegtessük le az aranytűt (hogy különlegesen puha legyen, áztassuk újabb 20-30 percre forró vízbe). Csepegtessük le és nyomjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Kézzel válasszuk hosszában ketté.
3. Vágjuk fel a sertéshúst vékony, egyforma nagyságú négyszögletes darabokra. Tegyük egy tálba.
4. Készítsük el a páclevet: a sertéshúshoz keverjük hozzá a sót, a cukrot, a szójamártásokat, a borsot, a bort vagy sherryt, a burgonyalisztet, és a vizet. Ugyanabba az irányban kevergetve vonjuk be vele. Kb. 20 percig hagyjuk állni. Adjuk hozzá az olajat.
5. Gyengén verjük fel a tojásokat 1 evőkanál olajjal és ¼ teáskanál sóval.
6. Erős tűzön hevítsük fel a wokot füstölésig.  Öntsünk bele 2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a felhőfülgombát és keverjük kb. 30 másodpercig; ha pattogó hangot ad és ugrálni kezd, vegyük kisebb lángra. Tegyük bele az aranytűt, és addig kevergessük, amíg az alapanyagok nagyon fel nem forrósodnak. ¼ teáskanál sóval, valamint szójamártással és a cukorral ízesítsük. Szedjük át egy előmelegített tálra és tartsuk a kezünk ügyében.
7. Töröljük ki a wokot és forrósítsuk fel. Öntsünk bele 2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Öntsük bele a tojást, és a woklapátot vagy egy fémlapátota wok aljára csúsztatva addig forgassuk és hajtogassuk, amíg meg nem der-med. Szedjük át egy előmelegített tálra és tartsuk a kezünk ügyében. Mossuk ki és töröljük el a wokot.
8. Füstölésig hevítsük a wokot. Öntsük bele a maradék olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele az újhagyma fehér részét, keverjük meg és hagyjuk néhány másodpercig sisteregni. Adjuk hozzá a sertéshúst és gyorsan forgassuk át kb. 1 percig, vagy amíg részben meg nem fő és átlátszatlanná nem válik. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy sherryt, és addig forgassuk és kevergessük tovább, amíg sistereg. Tegyük bele az összes alapanyagot a wokba. Egy percig kevergessük, hogy a sertéshús jól átfőjön, a tojás keményebb és a többi alapanyag tűzforró legyen. Adjuk hozzá az újhagyma zöld részét. Szedjük át egy előmelegített tálra. Hintsük meg szezámolajjal és azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!