RECEPTEK

RECEPTEK

Papírba csomagolt csirke

A levegőn szárított kolbásztól a csirke – amely a páclében már erős fűszerezést kapott – még fűszeresebb és ízben gazdagabb lesz.

 

Első fogásként 8 személyre, főfogásként, salátával 4 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

 • maradék csirke vagy 6 alsó, vagy felső comb (90 dkg)
 • 12 db kicsi, vagy 6 db nagy szárított kínai gomba, vízben áztatva
 • 10-17 dkg konzerv bambuszrügy
 • 6 szál levegőn szárított kínai kolbász, sertéshúsos, vagy májas, esetleg vegyesen
 • 24 db zsírpapírlap, 20x20 cm-es
 • 24 nagy koriander levél (tetszőleges)
 • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
 • A pácléhez: 3 evőkanál híg szójamártás
 • 2 teáskanál cukor
 • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
 • 1 teáskanál gyömbérpor
 • ¼ teáskanál ötfűszerkeverék
 • 1 evőkanál szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Az alsó és felső combokról szedjük le a bőrt, a húst fejtsük le a csontról. Vágjuk le és dobjuk el a szárnyvégeket, a szárnyakat vágjuk 3-3 darabra. Fejtsük le a püspökfalat melletti kerek húsdarabkákat. Tegyük a tálba.
2. Készítsük el a páclevet: a csirkét keverjük össze a szójamártással, a cukorral, a borral vagy sherryvel, a gyömbérrel, az ötfűszerkeverékkel meg az olajjal. Jól keverjük össze. Legalább 1 órát hagyjuk állni, és időnként forgassuk meg a darabokat.
3. A gombából nyomjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Ha kicsik vágjuk félbe, ha nagyok négyfelé.
4. A bambuszrügyeket vágjuk 24, egyenként 5 mm-es darabokra.
5. A kínai kolbászokat mossuk le és itassuk le róluk a vizet. Vágjuk mindegyiket ferdén 8 darabra, így összesen 48 darabot kapunk.
6. Kb. 10 perccel a csomagolás előtt adjuk a csirkéhez a gombát és a bambusz-rügyeket, hogy magukba szívják a páclevet.
7. Egy ecsettel alaposan olajozzuk meg a négyzet alakú zsírpapír egyik felét. Sarkosan helyezzük egy tányérra vagy az asztal lapjára, és rétegesen rakjuk meg: két csík kínai kolbász közé tegyünk egy darab csirkét, majd egy bambusz-rügyet, végül egy gombát, erre pedig a korianderlevelet.
8. A klasszikus kínai módszer szerint úgy kell becsomagolni, hogy az alsó sarkot felhajtjuk középre, aztán befelé hajtjuk a két oldalsó sarkot, hogy egymást lefedjék, végül ráhajtjuk a felső sarkot, és sarkosan beletömködjük a nyílásba. Ugyanígy csomagoljuk be a többit is.
9. Töltsünk meg egy wokot vagy egy mély serpenyőt félig olajjal. Hevítsük fel 180-190◦C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50-60 másodperc alatt meg nem pirul. A le nem zárt oldalával lefelé óvatosan csúsztassuk az olajba a 12 csomagot, és 5 percig süssük bő olajban, ha a csirkét úgy szeretjük, hogy éppen csak megfőtt, vagy kb. 8 percig, ha átfőve és kissé odaégetve kedveljük inkább. Az utolsó percben fordítsuk csak meg.
10. Nagy kéziszűrővel vegyük ki, és addig tartsuk óvatosan az olaj fölött, amíg a rajta lévő olaj mind le nem csepegett a wokba vagy a serpenyőbe. Tegyük a csomagokat egy előmelegített tálra. Hevítsük fel újra az olajat, és ugyanígy süssük meg a többi csomagot is.
11. Forrón tálaljuk. Amint kézzel meg tudjuk fogni, nyissunk ki egy csomagot és élvezzük a tartalmát.
Megjegyzés: a megmaradt csomagokat később bő olajban ismét gyorsan átsüthetjük, vagy 10 percre 180◦C-os előmelegített sütőbe tehetjük.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!