RECEPTEK

RECEPTEK

Párolt marhahús fokhagymásan

Ne ijesszen meg bennünket a receptben megadott nagy mennyiségű fokhagyma; forró olajban kínai módra megpirítva elveszti erős illatát, a marhahúsnak azonban, amikor beissza, mennyei ízt ad.

 

Főfogásként 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 1,1 kg marhahús (lábszár vagy lapocka)
  • 4 evőkanál földimogyoró- vagy kukorica olaj
  • 22 dkg tisztított fokhagyma
  • 3 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • ¼ teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál sűrű szójamártás
  • 1 evőkanál híg szójamártás
  • 6 dl alaplé
  • ½-1 teáskanál burgonyaliszt 1 evőkanál vízben feloldva
  • 8 db újhagyma, 2,5 cm-es darabokra vágva

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Vágjuk fel a marhahúst kb. 4 cm-es kockákra.
2. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát, forgassuk és keverges-sük, amíg meg nem pirul. Adjuk hozzá a marhahúst, és woklapáttal vagy egy fémlapáttal forgassuk át, hogy a fokhagymával együtt piruljon 2-3 percig. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy a sherryt , sistergés közben is állandóan kevergessük, amíg a lének kb. a fele el nem fő. Vegyük le a tűzről.
3. A wok tartalmát öntsük át egy nagy és nehéz serpenyőbe vagy egy tűzálló edénybe. Az utolsó cseppig kanalazzuk ki belőle a levet. Ízesítsük sóval, cukorral és a szójamártásokkal, majd öntsük bele az alaplét. Forraljuk fel, majd közepes lángon és lefedve főzzük 90-105 percig vagy amíg a hús meg nem puhul és a mártásban szét nem főt a fokhagyma java. Időről időre ellenőrizzük a folyadék szintet, és ha szükséges adjunk hozzá vizet. Néhányszor alaposan keverjük meg, nehogy a marhahús leragadjon az aljára. Amikor kész, több mint 3 dl mártást kell kapnunk. (Ezt a fogást eddig a lépésig akár órákkal vagy egy nappal előbb előre is elkészíthetjük.)
4. Közvetlenül tálalás előtt forraljuk fel, adjuk hozzá a jól felkevert, simára eldolgozott burgonyalisztet, hogy kissé besűrítsük a mártást. Tegyük hozzá az újhagymát, fedjük le és néhány másodpercig még főzzük. Szedjük át egy előmelegített tálra és adjuk az asztalra.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!