RECEPTEK

RECEPTEK

Bő olajban sütött babpasztamártás tésztával

Mivel Észak-Kínában nagy mennyiségű búza terem, az ottlakók egyik legfőbb táplálékát a tészta félék jelentik. A dél-kínaiaktól eltérően a tésztát nem levesben főzik, inkább különböző mártásokkal fogyasztják, például ezzel a híres pekingi fajtával.

Könnyű érkezésként 4 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

  • A babpasztához: 45 dkg sertéshús (comb vagy lapocka, kb. 5 dkg kövérjével)
  • 3 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 35 dkg újhagyma, vékony karikákra vágva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 3,5 dl földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 70 dkg őrölt sárgabab-mártás
  • 35 dkg hoisin-mártás
  • A babpasztás tésztához: 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
  • 22 dkg babcsíra
  • 45 dkg szárított kínai tészta vagy vékony spagetti (koreai vagy japán U-dong metélt)
  • egy kígyóuborka fele (kb. 35 dkg)
  • gyufaszál vastagságú metéltre vágva bő olajban sütött babpaszta

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Készítsük el a babpasztát: vagdaljuk apróra a sertéshúst, vagy daráljuk durvára. Erős tűzön hevítsünk egy wokot füstölésig. Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe. Borítsuk bele az újhagymát, forgassuk és kevergessük kb. 20-30 másodpercig, hogy az illata felszabaduljon. Tegyük bele a sertéshúst, és a woklapátot vagy egy fémlapátot a wok aljáig csúsztatva forgassuk át kb. 1 percig, közben válasszuk szét az összeragadt csomókat. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy a sherryt és kevergessük újabb 1-2 percig. Szedjük át egy tálra és tartsuk a kezünk ügyében. Ha levet enged, csepegtessük le.
2. Egy mély, vastag falú serpenyőbe vagy egy wokba öntsünk 3,5 dl olajat. Melegítsük éppen csak forróra (kb. 170 °C-ra). Óvatosan tegyük bele a sárgabab-mártást, a hoisin-mártást és vegyük kisebbre a lángot, mert amint a mártások az olajhoz érnek, hevesen sisteregni kezdenek. Az olaj lepje el a mártásokat. Süssük kb. 6-7 percig, vagy amíg a mártás be nem sűrűsödik, közben egy fakanállal óvatosan kevergessük, nehogy lekapjon az aljára. Ha kell, tegyük ismét nagyobb lángra.
3. Adjuk hozzá a sertéshúst, és süssük újabb 12-15 percig, vagy amíg a gőz jó része el nem párolog. Közben folyton kevergessük, és a hőmérsékletet úgy állítsuk be, hogy a mártás ne égjen le.
4. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni. A babpasztát tegyük át befőttesüvegekbe vagy agyagköcsögökbe. Öntsünk rá legalább 2, 5 cm olajat. Kamrában vagy hűtőben tárolva a babpaszta több hónapig is eláll.
5-Készítsük el a babpasztás tésztát: egy serpenyőbe öntsünk kb. 4,5 dl vizet, ebbe tegyünk '/2 teáskanál sót és 1 1/2 teáskanál olajat. Forraljuk fel. Tegyük bele a babcsírát és várjuk meg, míg ismét felforr. Azonnal szűrjük le és tartsuk hideg csapvíz alá. Jól csepegtessük le.
6. Egy nagy lábosban forraljunk vizet a maradék sóval. Tegyük bele a tésztát és főzzük kb. 4 percig, vagy amíg már majdnem puha. Szűrjük és csepegtessük le.
7. Szedjük át egy mély tálba vagy egy nagy, lapos tálra. Szórjuk rá a babcsírát és az uborkát.
8. Mindenki vegyen magának egy kis tésztát és némi rávalót, majd a tésztát keverje össze legfeljebb 7 evőkanál babpasztával.

A kiválasztott termék a kosárba került!