RECEPTEK

RECEPTEK

Pang-pang csirke - első fogás

E szecsuani fogással kapcsolatos érdekesség, hogy az étel nem a borsosan csípős és izgalmas öntetről kapta a nevét, mint az várható lett volna, hanem arról a fapálcáról (mandarin nyelvjárás szerint „pang"-ről), amellyel a csirkét ütik, hogy a rostszálakat fellazítsák. Sokan „bon-bon csirke" néven ismerik.

Hozzávalók 4 főre

  • 27 dkg hámozott uborka
  • 1 teáskanál só
  • 2 kicsontozott csirkemell, bőrével (45-50 dkg)
  • 6 dl alapié vagy víz
  • 8 db újhagyma fehér része, selyemszálakra vágva
  • 4 teáskanál szezámpaszta
  • 2 evőkanál híg szójamártás
  • 1 teáskanál rizs- vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 teáskanál csípős chiliolaj
  • chilipehely
  • 1/2 teáskanál őrölt, pörkölt szecsuani bors
  • 1 teáskanál szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Hosszában felezzük el az uborkát és a közepén levő magas részt kanalazzuk ki. Vágjuk vékony darabokra.
2. Sózzuk meg, és jól keverjük össze. Tegyük félre, hogy levet eresszen.
3. Öntsük az alaplét egy serpenyőbe és forraljuk fel. Tegyük bele a csirkét és puhítsuk 15 percig, vagy amíg meg nem fő. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
4. Készítsük el az öntetet: a jól felkevert szezámpasztát tegyük ki egy tálba, és keverjük hozzá a szójamártást, az ecetet, a cukrot, a csípős chiliolajat, a borsot és a szezámolajat.
5. Hideg vízben öblítsük át az uborkát, hogy ne legyen sós, majd nyomkodjuk ki a felesleges vizet. Szépen rendezzük el egy tálon.
6. Amikor a csirkemell kellően kihűlt, és meg tudjuk fogni, egy nyújtófával finoman ütögessük a bőrös oldalát, hogy a rostok fellazuljanak. Nyúzzuk le a bőrét, a húst kézzel tépkedjük hosszú csíkokra. Ha a bőrét szeretjük, azt is vágjuk tel hosszúkás csíkokra. Rendezzük el a tál közepén.
7. Az újhagymát szórjuk a csirke tetejére.
8. Hidegen tálaljuk. A jól felkevert öntettel keverjük össze az alapanyagokat, hogy mindenütt bevonja.

Megjegyzés: ezt a fogást több órával hamarabb is elkészíthetjük, és lefedve a hűtőben tarthatjuk, amíg asztalra nem adjuk. Akár másnapig is jól eltartható, bár az öntet óhatatlanul vizes lesz kissé.

A kiválasztott termék a kosárba került!