RECEPTEK

RECEPTEK

Pirított rákok - előétel

Ez a fogás a hagyományos recept szerint nagy  fűrészes garnélarákokból készül, de mi itt közepes nagyságúakkal számolunk.

Hozzávalók 4 főre

  • 70 dkg friss vagy fagyasztott, közepes méretű, nyers garnélarák páncéljában, feje nélkül
  • teáskanál só
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 4 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • I -2 cm hámozott friss gyömbérgumó, finomra vágva
  • 2 friss, kicsumázott és feldarabolt chilipaprika
  • 4 szál nagy újhagyma zöld és fehér része, vékony karikákra vágva
  • 1/4 teáskanál burgonyaliszt
  • 2 evőkanál híg szójamártás
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 evőkanál ketchup

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Ha fagyasztott rákot használunk, alaposan hagyjuk kiengedni.  A páncélt jól mossuk meg és a lábakat meg az ereket távolítsuk el.  Konyhai papírtörülközővel töröljük szárazra. Tegyük egy nagy tálba.
2. Hintsük meg sóval és jól keverjük össze. 20 percig hagyjuk állni.
3. Készítsük el a mártást: keverjük össze a burgonyalisztet, a szójamártást, a cukrot, a bort vagy a sherryt és a ketchupot.
4. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 18Q °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 60 másodperc alatt meg nem pirul. Egyszerre borítsuk be az összes rákot. Kb. 20 másodpercig „futtassuk meg" az olajon, s közben mozgassuk finoman egy hosszú bambusz-pálcikával vagy egy fakanállal. Vegyük kisebbre a lángot, a rákokat vegyük ki azonnal egy kéziszűrővel és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. A rózsaszínesre színeződött rákok addigra csaknem átsültek.
5. Az olajat 2-3 evőkanál kivételével öntsük át egy edénybe, hogy később felhasználhassuk.
6. Egy wokban hevítsük az olajat füstölésig. Tegyük bele a fokhagymát, néhányszor keverjük meg, az-után adjuk hozzá a gyömbért, keverjük meg, végül a chilit, majd az újhagyma fehér részét, és keverjük meg ismét néhányszor. Tegyük vissza a rákokat a wokba és lehetőleg egy rétegben terítsük szét. Kisebb lángon kb. 30 másodpercig pirítsuk. Fordítsuk meg, és pirítsuk újabb 30 másodpercig.
7. Öntsük a rákokra a jól felkevert mártást, közben a woklapáttal vagy egy fémlapáttal forgassuk és kevergessük, amíg a mártás javát be nem isszák. Adjuk hozzá az újhagyma zöld részét, majd szedjük át egy előmelegített tálra, és azonnal tálaljuk.
8. Az asztalnál pálcikával vegyünk ki egy rákot, harapjunk bele, és metszőfogainkkal bontsuk ki a páncélból, miközben élvezzük a páncélban levő mártást. Finoman köpjük ki a páncélt egy kistányérra és a rákot együk meg. Ha ennél egyszerűbben szeretnénk fogyasztani, használjuk a kezünket.

A kiválasztott termék a kosárba került!