RECEPTEK

RECEPTEK

Rizspapírba csavart rákok

Ez a klasszikus étel a kantoni dimsum finomságok egyike.

Hozzávalók 4 főre

  • 45 dkg friss vagy fagyasztott, közepes méretű, nyers fűrészes garnélarák a páncéljában, feje nélkül
  • 1 gyengén felvert tojásfehérje
  • 1 teáskanál só
  • teáskanál cukor
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • 5 dkg zsírszalonna, gyufafej nagyságúra vágva
  • 7 dkg sovány sonka, gyufafej nagyságúra vágva
  • 10 dkg konzerv bambuszrügy, gyufafej nagyságára vágva
  • 4-6 db újhagyma, apró karikákra vágva
  • 15 rizspapírlap
  • földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • tálaláskor chili mártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Ha fagyasztott rákot használunk, alaposan hagyjuk kiengedni. Tisztítsuk meg a páncéljától és az ereitől.  Konyhai papírtörülközőn itassuk le a vizet.
2. A rákokat daraboljuk durvára. Tegyük egy tálba.
3. Adjuk hozzá a tojásfehérjét, a sót, a cukrot és a kukoricalisztet. Ugyanabban az irányban keverjük, amíg a rákhúst mindenütt jól be nem vonja.
4. Tegyük bele a zsírszalonnát, a sonkát és a bambuszrügyet, és jól dolgozzuk össze. Keverjük hozzá az újhagymát.
5. Vágjuk fel a rizspapírt 30, egyenként 10 cm-es négyzetre.
6. Tartsunk egy tál hideg vizet a kezünk ügyében. Helyezzünk egy rizspapírlapot egy tányérra vagy egy sima asztallapra. 1 evőkanálnyi tölteléket terítsünk szét csaknem a széléig. Hajtsuk be és sodorjuk kis szivar alakúra. A két végét hagyjuk nyitva. A szélére kent kevés vízzel ragasszuk össze.
7. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg olajjal. Melegítsük tel 190 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul. Pálcikával vagy csipesszel tegyük bele a ráktekercsek felét. Süssük kb. 3 percig, vagy amíg a töltelék megsül és a papír ropogós nem lesz. Vegyük ki egy kéziszűrővel vagy szűrőkanállal, és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. Ugyanígy süssük meg a többit is.
8. Újból melegítsük fel az olajat 180 °C-ra. Egyszerre tegyük bele az összes ráktekercset és másodszor csak néhány másodpercig süssük, majd vegyük ki és konyhai papírtörülközőn csepegtessük le. Ettől különösen ropogós és illatos lesz.
9. Chili mártással, forrón tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!