RECEPTEK

RECEPTEK

Párolt hal hunani-szecsuani módra - előétel

E fogás lényege, hogy a szecsuáni chilipaszta, a hunani-szecsuáni konyha e kedvelt ízesítője lassan ivódjon be. A fokhagymától és a gyömbértől az étel csak illatosabb lesz.

Hozzávalók 4 főre

  • 1 megtisztított tengeri süllő, szürke tengeri pérhal vagy pisztráng, meghagyott fejével (kb. 60-70 dkg)
  • ½ kávéskanál só
  • 2,5 dl földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 3-4 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 2,5 cm meghámozott és finomra vágott friss gyömbérgumó
  • 2-4 evőkanál szecsuáni chilipaszta vagy csípős szójababpaszta.
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • ½ kávéskanál cukor
  • 8 evőkanál alaplé, csontlé vagy víz
  • 1 evőkanál csípős chiliolaj
  • 6-8 db újhagyma zöld része, vékony karikákra vágva
  • wok

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Itassunk fel minden nedvességet a halról. A hasüreget is beleértve mindenhol dörzsöljük be sóval. Hagyjuk 15 percig sóban állni.
2. Nagy lángon hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele az olajat. Óvatosan döntsük meg, és a meredek oldalán is futtassuk körbe az olajat. 2 evőkanálnyi kivételével az olajat öntsük vissza egy edénybe.
3. Mérsékeljük a lángot. Azonnal tegyük bele a halat, és kb. 2 percen át pirítsuk. Csúsztassunk két fémlapátot a hal alá, és óvatosan fordítsuk meg. A másik oldalán is pirítsuk 2 percig. Tegyük át egy tálra, és tartsuk a kezünk ügyében.
4. Öntsünk még 2 evőkanál olajat a wokba és hevítsük füstölésig. Most tegyük bele a fokhagymát, a gyömbért, és ha elkezd sisteregni, adjuk hozzá a szecsuáni chili- vagy csípős szójababpasztát, a bort vagy sherryt meg a cukrot. Öntsük bele a levest vagy a vizet, és kevergetés közben forraljuk fel. Tegyük vissza a halat wokba, fedjük le és 12-15 percig lassú tűzőn pároljuk a mártásban. Ekkor óvatosan fordítsuk meg, majd lefedve újabb 12-15 percig pároljuk, amíg meg nem fő, és a mártás egy részét be nem issza.
5. Vegyük le a fedőt. Erősebb tűzön addig locsolgassuk a halat a mártással, míg elfő. Csak a halat helyezzük az előmelegített tálra.
6. Adjuk a csípős chiliolajat, azután az újhagymát a mártáshoz. Keverjük meg, és néhány másodpercig főzzük, majd merjük át a mártást a halra. Azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!