RECEPTEK

RECEPTEK

Pirított töltött paprika

Puha, mégis ropogós paprika, sertéshússal töltve, és leheletnyi rák ízzel. A feketebab-mártás — különösen chilivel — még érdekesebbé teszi az ízhatást.

Hozzávalók 5 főre

  • 5 közepes nagyságú, tisztított és négyfelé vágott zöld és piros paprika
  • 4-5 db közepes nagyságú szárított kínai gomba, vízben áztatva
  • 35 dkg kicsit zsíros sertéshús
  • 2 evőkanál szárított és leöblített apró rák
  • 4-5 db vékony, újhagyma karikákra vágva
  • 5 dkg finomra vágott konzerv bambuszrügy
  • 1 tojásfehérje gyengén felverve
  • 4 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 2 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • teáskanál só
  • teáskanál cukor
  • 1 teáskanál sűrű szójamártás
  • 1 teáskanál híg szójamártás
  • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 teáskanál burgonyaliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 ½ teáskanál burgonyaliszt
  • 9 evőkanál alaplé és/vagy áztatólé a gombáról
  • 1/2 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
  • 5 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 2 ½ evőkanál erjesztett fekete bab, átmosva és 1/2 teáskanál cukorral 1 teáskanál olajjal megtörve és
  • 2-3 db apró, friss, tisztított és vékony karikákra vágott chili

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A paprikákat mártsuk 1-2 percre forró vízbe. Csepegtessük le és azonnal tartsuk hideg csapvíz alá, hogy ropogós maradjon. Csepegtessük le és itassuk le róluk a vizet.
2. A gombát csepegtessük le és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. A lehető legvékonyabb csíkokra vágjuk fel, az-után kockázzuk. Áztatólevét tegyük félre.
3. A sertéshúst a rákokkal együtt aprítsuk fel vagy daráljuk meg. Tegyük egy nagy tálba.
4. Készítsük el a páclevet: a sertéshúst keverjük össze a sóval, a cukorral, a szójamártásokkal, a borral vagy a sherryvel, a burgonyaliszttel és a víz felével. Erőteljesen keverjük ugyanabban az irányban, hogy a húst bevonja. A megmaradt vizet apránként adjuk hozzá, és közben erőteljesen keverjük. Ez lazítja a sertéshús állagát.
5. Keverjük bele a gombát, az újhagymát és a bambuszrügyet. Hagyjuk 15-30 percig állni. Keverjük hozzá a szezámolajat és a tojásfehérjét.
6. Mindegyik paprika mélyedésébe tegyünk annyi tölteléket, hogy egy vonalban legyen a paprika szélével.
7. Egy wokot vagy egy serpenyőt forrósítsunk erős tűzön füstölésig. Öntsünk bele 2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a paprikák felét a töltelékkel lefelé és pirítsuk 1 percig. Csökkentsük a lángot közepesre vagy takarékra, fedjük le és süssük további 2 percig. Fordítsuk meg, majd süssük újabb 1-2 percig.
8. Kapcsoljunk vissza erős lángra, és öntsünk bele egy evőkanál bort vagy sherryt, mire sisteregni kezd. Amint a sistergés alábbhagy, szedjük át egy előmelegített tálra és tartsuk melegen.
9. Mossuk ki és töröljük szárazra a serpenyőt vagy a wokot, és a maradék paprikát is süssük át ugyanígy. Ismét mossuk ki és töröljük szárazra a wokot vagy a serpenyőt.
10. Készítsük el a mártást: egy kis tálban a leves és a gombalé fokozatos hozzáadásával oldjuk fel a burgonyalisztet. A wokot vagy a serpenyőt forrósítsuk füstölésig, öntsünk bele 1 - 2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük hozzá a fokhagymát, ami sisteregni fog. Keverjük bele a feketebab-pasztát és a chilit, és jól dolgozzuk el. Öntsük bele a jól felkevert, feloldott burgonyalisztet és kis lángon kevergetve jól dolgozzuk el. Amint a mártás bugyogni kezd, öntsük rá a tálon levő paprikákra; az utolsó csepp mártást is kaparjuk ki a serpenyőből vagy a wokból.
Azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!