RECEPTEK

RECEPTEK

Lohan öröme — buddhista vegetáriánus étel

A buddhista elvek követőit „a szenvedélyek elpusztítóiként" is ismerték. Ez a fogás sem tartalmazza a Kínában szokásos ízesítőket, a gyömbért, a fokhagymát és az újhagymát mivel a buddhista hit szerint ezek emberi szenvedélyeket ébresztenek, azok pedig gátolják az embert abban, hogy elérje a nirvánát, a legteljesebb béke és kegyelem állapotát.

 

Két másik fogás mellett 4 személyre elegendő

Hozzávalók 4 főre

  • 1 dkg felhőfülgomba, vízben áztatva
  • 1,5 dkg aranytű, vízben áztatva
  • 12 db közepes, szárított kínai gomba, 3,5 dl forró vízben áztatva
  • 1,5 dkg alga
  • 3 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
  • 10 dkg konzerv bambuszrügy vékonyra vágva
  • 20 db bő olajban sütött sikér (lásd másik recept)
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál híg szójamártás
  • az alga pácolásához: 4,5 dl víz
  • 2 vastagabb szelet hámozott friss gyömbérgumó
  • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 2 teáskanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
  • szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a felhőfülgombát és az aranytűt, a gombából nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Tegyük félre a gomba áztatólevét.
2. Áztassuk be az algát sok hideg vagy langyos vízbe 10 percig, hogy ruganyos legyen. Utána a vizet többször cserélve öblítsük át, közben távolítsuk el a szennyeződéseket.
3. A pácoláshoz: tegyük egy wokba vagy egy serpenyőbe a vizet, a gyömbért, a bort vagy a sherryt meg az olajat és forraljuk fel. Nyomjuk bele az algát, és forraljuk kb. 5 percig. Finom szitán szűrjük le és dobjuk ki a gyömbért.
4. Erős tűzön hevítsünk egy wokot füstölésig. Öntsünk bele 1 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a felhőfülgombát és az aranytűt, kevergessük és forgassuk kb. 30 másodpercig; ha közben a felhőfül hangos pukkanásokat hallatna, kisebbítsük a lángot. Szedjük át egy előmelegített tálra.
5. Adjuk hozzá a maradék olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a gombát és a bambuszrügyet, kevergessük és forgassuk kb. 30 másodpercig, amíg jól át nem forrósodnak.
6. Tegyük vissza a felhőgombát és az aranytűt a wokba, adjuk hozzá az algát, a ginkgódiót és a sikér-darabokat. Öntsük bele a gombalevet, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a szójamártást és forraljuk fel. Fedjük le, és kisebb lángon főzzük 10-15 percig, amíg a víz nagy részét fel nem issza.
7. Szedjük át egy előmelegített tálra. Csepegtessünk rá kevés szezámolajat és tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!