RECEPTEK

RECEPTEK

Nyolckincs szójababsajt

Jüan-mei, egy 18. századi költő és hivatalnok írta a Szui-jüan receptek című szakácskönyvet, ezt az egyedülálló, korát idéző irodalmi értékű művet. A „Wang prefektus nyolckincs szójababsajtja" című receptben Jüan-mei e fogás eredetét a császári konyháig vezeti vissza. A benne levő alapanyagok közül több miközben elolvad a szájban — leheletnyi diós ízt hagy maga után.

 

Három-négy másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 4 db közepes nagyságú szárított kínai gomba, vízben áztatva
  • 2 db lecsepegtetett szójababsajt
  • 3 tojásfehérje
  • 3/4-1 teáskanál só
  • 1,5 dkg dermedt zsír
  • 1 ½ evőkanál burgonyaliszt
  • 2 evőkanál tejszín
  • 2 evőkanál olvasztott zsír vagy 3 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 1,75 dl alaplé
  • 5 dkg főtt csirkemell finomra vágva
  • 2,5 dkg hámozott dió finomra vágva
  • 2,5 dkg hámozott mandula finomra vágva
  • 5 dkg sonka (csinhuai, Yorki vagy virginiai a legjobb) finomra vágva
  • 2 teáskanál szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a gombát, nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Vágjuk finomra.

2. Pépesítsük a szójababsajtot. Minél simább a püré, annál simább a főtt étel állaga. Tegyük egy nagy tálba.
3. A szója babsajtot keverjük össze a tojásfehérje és a só felével, és addig verjük, amíg jól el nem vegyítjük.  Adjuk hozzá a maradék tojásfehérjét, a dermedt zsírt, a kukoricalisztet és a tejszínt. Verjük fel keményre; a terjedelme megnő. Keverjük hozzá az alaplé felét.
4. Erős tűzön hevítsünk egy wokot füstölésig. Öntsük bele az olvasztott zsírt vagy az olajat és futtassuk körbe. Egyszerre öntsük bele a babsajtos keveréket és a maradék alaplevet. A woklapáttal vagy egy nagy fakanállal kevergessük kb. 1 percig, vagy amíg a keverék elefántcsontszínűre nem változik. Ha barnulni kezdene, vegyük kisebbre a lángot. Keverjük bele a gombát, a csirkét, a diót, a mandulát és a sonka felét. Ha jól összekevertük, lassan forraljuk fel, majd öntsük át egy előmelegített mély tálba.
5. Adjuk hozzá a szezámolajat és tálalás előtt díszítsük a tetejére szórt maradék sonkával.

A kiválasztott termék a kosárba került!