RECEPTEK

RECEPTEK

Oroszlánfej

Ezt a Csiangszu tartománybeli jangcsouból származó fogást azért hívják így, mert a sertéshúsos gombócok az oroszlán fejére hasonlítanak, a káposzta pedig a sörényük.

 

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 45 dkg kínai zellerkáposzta
  • 8 db friss, hámozott vagy lecsepegtetett konzerv vizigesztenye
  • 45 dkg sertéshús, ebből kb. 5-7 dkg legyen a zsíros rész
  • 3 evőkanál víz
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál sűrű szójamártás
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj
  • 3 dl alaplé 2-3
  • teáskanál burgonyaliszt

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A káposztalevelek mindegyikét keresztben vágjuk fel  5 cm-es darabokra; a szárát vágjuk le a leveles felső részről.
2. A vízigesztenyét vagdaljuk apróra vagy daráljuk durvára.
3. Vagdaljuk a sertéshúst apróra vagy daráljuk durvára. Tegyük egy nagy tálba. Evőkanalanként adjuk hozzá a vizet és keverjük 1-2 percig ugyanabban az irányban, amíg sima és ragadós nem lesz. Húsz-harmincszor emeljük fel a sertéshúsos keveréket és dobjuk vissza a tálba. Ettől a sertéshús könnyű és puha lesz.
4. Keverjük hozzá a sót, a szójamártást, a bort vagy a sherryt és a cukrot és jól keverjük össze. Vegyítsük hozzá a vízigesztenyét. Adjuk hozzá a kukoricalisztet és erőteljesen keverjük össze. Osszuk 4 egyenlő adagra, és formáljunk belőle vaskos korongokat: oroszlánfejeket.
5. Egy wokot melegítsünk fel mérsékelt tűzön. Öntsük bele az olajat, és amikor az füstölni kezd, kettesével tegyük bele az oroszlánfejeket, majd pirítsuk mindkét oldalukon 2 percig, amíg aranyszínűek nem lesznek. Szedjük egy tányérra, az olajat hagyjuk a wokban.
6. Tegyük az olajba a káposzta szárát és kevergetve süssük kb. 30 másodpercig, majd adjuk hozzá a leveles részeket és kevergetve süssük újabb 1 percig, amíg részben megsül és kissé összeesik.
7. A káposzta felével béleljük ki egy nagy tűzálló tál vagy edény alját. Tegyük rájuk az oroszlánfejeket, takarjuk le a maradék káposztával, és adjuk hozzá a wokban levő olajat. Öntsük hozzá az alapiét.
8. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük lefedve 2 órát. Ettől kapja meg hagyományos ízét. Süthetjük 180 °C-ra előmelegített sütőben is 20 percig, majd 170 °C-on még 2 órát.
9. Tálaláskor egy előmelegített tálon rendezzük el a káposztát, rá a húsgombócokat, hogy oroszlánfejek és sörény benyomását keltsék. Kevés vízzel elkevert burgonyaliszttel sűrítsük be a mártást, és öntsük a húsgombócokra.

A kiválasztott termék a kosárba került!