Csillagmoszat bio -porto muinos

Organic sea moss -porto muinos

Ár:
1.850 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 74 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Galícia partvidékén (Biscay Öböl és portugál vizek) kézzel szedett bio csillagmoszat, amit általában inkább az észak-atlanti régióban, Írország és Skócia partvidékein, ill. a Karib-térségben gyűjtenek.

A vörös moszatok csoportjához tartozik, sötétlilás-vöröses-barna színű, de megfőzve zölddé válik. Szárítva is látszik, hogy a friss növény alakja egy elágazó, lombos , sűrű  bokorra emlékeztet.

Rehidratálva porcos, ropogós állagú, rákízű, illata tengerre emlékeztet. B2, B9, K, F, D, E és A vitamint is tartalmaz, de gazdag magnéziumban, vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, foszforban, jódban, ill. vízoldékony rostban. Magas a karragéntartalma, ezért nagyon jó zselésítő- és sűrítőanyag. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.

A csillagmoszat (más néven hamis ír moszat/hamis karragén/karragénmoszat) és az ír moszat (Chondrus crispus) ugyanazon családba tartoznak, nagyon közeli rokonságban állnak. Hasonlóan néznek ki, és hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért gyakran gyűjtik és használják egyiket a másik helyett.

 

Felhasználás

Mivel nagyon hasonlít az ír moszathoz, gyakorlatilag csereszabatosan használhatóak.

Az 1800-as években Írországban a „Nagy éhínség” idején egyfajta étrend-kiegészítőként funkcionált, tejjel, cukorral és fűszerekkel főzték össze, és ezt itták rendszeresen, mint egy erősítő, tonizáló, nagyon tápláló italt. A csillagmoszatot (és ír moszatot) mind a mai napig fogyasztják ebben a formában Írországban, ill. a Karib térségben.

Magas karragéntartalmának köszönhetően nagyon jó zselésítő- és sűrítőanyag. A moszatból kivont karragén az élelmiszeripar egyik nagyon kedvelt – E407-ként ismert – stabilizátora, sűrítője és emulgeálószere, amit kakaós italok, fagylaltok, szószok, joghurtok, cottage cheese állagának korrekciójához használnak.

Otthoni főzésnél is használhatjuk bármihez, ami sűrítésre, zselésítésre szorul: szószokhoz, dzsemekhez, italokhoz, smoothie-khoz, házi készítésű fagyikhoz, vegán gumicukorkákhoz, -olajos magvakból készített sajtokhoz, pudingokhoz (a Blancmange ír változata, egy tejes-mandulás-moszattal sűrített fehér puding), zselékhez (panna cottához hasonlítható édes tejes-rumos zselé).

Ízvilága nagyon jól passzol ecettel, ecetes szószokkal. Megfőzve nagyszerű salátákra szórva. Hozzáadható levesekhez, krémekhez, ragukhoz, rántottához, salsákhoz. Panírozva és bő olajban kisütve egy nagyon finom snack. A csillagmoszat a házi sörgyártásban is használják, mint derítőanyagot.

Minden esetben, amikor állagjavításhoz, sűrítéshez, zselésítéshez használjuk, úgy is hozzáadhatjuk az adott ételhez, anyaghoz, ahogy van, de meg is főzhetjük vízben, hogy egy zselét kapjunk, és azt adjuk az ételhez. Nagyon erőteljes tenger íze- és illata van, emiatt tanácsos eleinte kisebb mennyiséggel kísérletezni, amíg megszokjuk ezt az ízvilágot, vagy amíg megtaláljuk, hogyan tudjuk legjobban elfedni ezt az ízt.

 

Áztatás és előfőzés

Áztassuk 5-10 percig hideg vízben, utána mossuk le, majd csöpögtessük le. Az áztatás után súlya a hatszorosára nő. Főzési ideje min. 20 perc, de ez felhasználási céltól, recepttől függően változhat.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

bio csillagmoszat (Mastocarpus stellatus)

 

Allergének

A termék jellegéből adódóan tartalmazhat nyomokban halat, puhatestűeket és/vagy rákféléket.

 

Tápanyag-összetétel 100g termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított/rehidratált termékben
Energia: 730 kJ/178 kcal - / - 215 kJ/52 kcal
Zsír: 1 g - / - 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g - / - 0 g
Szénhidrát: 3 g - / - 2,9 g
- amelyből cukrok: 0 g - / - 0 g
Rost: 49 g - / - 11 g
Fehérje: 16 g - / - 4,1 g
Só: 6,5 g - / - 0,80 g
Jód: 26570 μg - / - 1468 μg

FIGYELEM! Magas jódtartalmú termék! Kb. 6 g szárított moszatkeverék 150 µg jódot (NRV – ajánlott napi bevitel) tartalmaz.

 

Tárolás: Tároljuk szobahőmérsékleten, száraz helyen. Felbontás után tartsuk légmentesen záródó tárolóedényben.

Származási hely: EU mezőgazdaság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!