Friss sós kombu bio -porto muinos

Fresh salty organic kombu -porto muinos

Ár:
3.750 Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 18 750 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Friss, sózott, bio kombu (Laminaria ochroleuca), amelyet kézzel gyűjtöttek be az Észak-Atlanti-óceán galíciai partjainál (Biscay-öböl és Portugál Vizek).

Ezt a kombut a köznyelvben arany algának hívják, a sárgás-barna színe miatt, ami megkülönbözteti a többi kombu fajtától. A barna algák fajához tartozik.

Vastag, nyúlánk leveleit darabolva és sózva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű, állaga húsos, porcos. A főzés során erőteljes umami íz szabadul fel, ezért érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni. Ízfokozó hatása a magas természetes glutaminsav tartalmának köszönhető.

Nem tartalmaz cukrot, alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav-, kalcium-, magnézium-, vastartalma. Cink és foszfor is található benne. A legmagasabb jódtartalmú alga. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.

Az alga, általánosságban, az ázsiai konyhának egyik alapélelmiszere, Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algáknak.

 

Felhasználás

Csak a kombu főzővizét használják, magát a növényt főzés után ne fogyasszák el, mivel nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei ízesítéséhez használhatunk.

Az algát közvetlenül is belefőzhetjük levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén el kell a növényt távolítani az ételből.

Ha a bab főzővizébe kombut teszünk, a bab egyrészt hamarabb megpuhul, másrészt könnyebb lesz emészteni, és mélyebb tónust ad a bab ízének.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); elengedhetetlen alkotórésze a kombu dashinak (japán alaplé), az awase dashinak (kecert dashi, kombuval és katsuobushival) és a kombu tsuyu dashinak (egyfajta dashi alaplé). Ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter forrásban levő vízhez 10 g kiáztatott kombu. Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

 

Áztatás és előkészítés

Használat előtt ki kell a sót áztatni belőle. Tegyük a kombut hideg vízbe, és kavargassuk. A vizet háromszor kell lecserélni ahhoz, hogy teljesen kiázzon a só.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

bio kombu alga (Laminaria ochroleuca), tengeri só

 

Allergének

A termék jellegéből adódóan tartalmazhat nyomokban halat, puhatestűeket és/vagy rákféléket.

 

Tápanyag-összetétel 100g termékben

Átlagos tápérték 100 g kiáztatott termékben
Energia: 96 kJ/23 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 1,1 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 6,0 g
Fehérje: 1,6 g
Só: 4,8 g
Jód: 22768 µg

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 0,7 g kiáztatott kombu 150 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV) tartalmaz.
 

Származási hely: EU mezőgazdaság

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!