Ghi

Ár:
1.650Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 8 250 Ft/kg

A termékről

Ghi
A ghít Indiában, Pakisztánban, Bangladesben fogyasztják, de nem csak praktikus zsiradékfajta azon az éghajlaton, hanem szorosan összefügg a vallással is, mivel az ájurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga is.
A ghikészítés eljárása során viszont a vajból minden könnyen romló komponens eltávozik. A vaj felforralása után elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghi.
Mára sokat vesztett népszerűségéből: részben az ára (indiai viszonylatban drága), részben pedig a magas zsírtartalma miatt jóval kevesebben használják, mint egykor. Helyette növényi olajat használnak: északon és keleten a mustárolaj, délen és keleten a szezámolaj, míg nyugaton elsősorban a kókuszolaj a fő helyettesítője.
A vaj hevítésével laktózmentes zsiradékot kapunk, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Elkészítése:
Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Előnye, hogy sokáig (évekig) eltartható, mivel nem romlékony, hátránya viszont, hogy elkészítése sok időt vesz igénybe. Vastag fenekű edényben 1–2 kg vajat állandó kevergetés mellett lassú tűzőn hevítsünk fel forrásig, majd mérsékeljük a hőfokot. A keletkező habot időnként szedjük le róla. Addig süssük, amíg átlátszóvá, aranyszínűvé nem válik. Ha már nem habzik, vegyük le a tűzről, hagyjuk leülepedni. Finom szövésű anyagon vagy apró lyukú szűrőn szűrjük át. Ezután és hagyjuk kihűlni, majd megszilárdulni. Ez a ghi készítésének hagyományos módja. Tárolása egyszerű: jól záródó üvegben akár hűtés nélkül is sokáig eltartható.


forrás: wikipedia

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!