Konbu katsuo tsuyu dashi -marutomo

Konbu katsuo tsuyu dashi -marutomo

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 958 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy hagyományos, ízesítőként és mártogatóként is használt japán alaplé-féle, egyfajta dashi, a legegyszerűbb fajta dashinak a tovább ízesített és sűrített változata. Ezt a kombu algával és szárított hallal (bonito és szardella) készült tsuyut (más néven mentsuyu) elsődlegesen tésztalevesalapként, de mártogató szószként is használják hideg tésztákhoz, ill. rengeteg ételhez ételízesítőként adják hozzá. A sűrítmény színe sötét; íze édeskés, sós-umami-gazdag. Jóval komplexebb és karakteresebb ízvilág jellemzi, mint a dashikat (legyen az bármelyik fajtája, egyösszetevős vagy többösszetevős), vagy a shiro dashit (valamilyen dashi, világos szójaszósszal, cukorral, mirinnel, esetleg sakéval ízesítve).

Bár hasonlítanak, mégis van különbség a shiro dashi és a tsuyu között: míg a tsuyu koikuchi (sötét) szójaszósszal készül, a shiro dashi usukuchival (világos), ez eredményezi a színük és ízük összetettségében érzékelhető eltérést.

A hagyományos, házi tsuyu a gyári termékekhez viszonyítva „tiszta”: csak dashi, és sűrűre beforralt sötét szójaszósz-cukor-mirin-kombu ötvözete, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz.

Két típusú tsuyut (másképpen mentsuyu) különböztetnek meg, felhasználási céltól függően: a kaketsuyut, amikor a tsuyut tésztalevesalapnak használják, és a főtt tésztára forrón öntik rá, valamint a tsuketsuyut, amikor mártogató szószként használják hideg tésztákhoz. Mindkettőnek ugyanaz a tsuyu az alapja, de eltérő a hígítási arány: a kaketsuyuhoz 1 rész tsuyut 3 - 4 rész meleg vízzel öntenek fel, a tsuketsuyuhoz pedig 1 rész tsuyut 2 - 3 rész hideg vízzel. Ez a hígítás a házi készítésű tsuyukra vonatkozik, a kereskedelmi forgalomban levőknél ez változó lehet, gyártótól függően.

 

Felhasználás

A tsuyut kaketsuyuként főként soba- (pl. nameko soba – nameko gombával készített soba tésztaleves, nishin soba – heringgel, shiitake-vel készült soba tésztaleves), udon-, somen levesekhez (nyumen) használják, mint forró levesalap, ill. odenhez (japán, dashi alapú leves egytálétel), sukiyakihoz (japán hot pot étel) és nimono-khoz (lassú tűzön, hosszan főzött japán ételek).

A tsuyut tsuketsuyuként alapvetően hideg tészták (pl. zaru soba – bambusz kosárra halmozott hideg, főtt soba tészta, norival megszórva; mori soba – bambusz kosárra halmozott hideg, főtt soba tészta; zaru udon – bambusz kosárra halmozott hideg, főtt udon tészta, norival megszórva) mellé adják, mint mártogató, de gyakran kínálják tempura, gyoza, yaki (grillezett) ételek, piman no nikuzume (töltött paprika) mellé is.

Általános, konyhafüggetlen ételízesítőként használva, bármilyen hús- és zöldségétel ízesítésére kiváló: akár úgy, hogy az ételre locsoljuk, akár beleöntjük és elkeverjük, vagy éppen ebben pároljuk meg az alapanyagokat.

 

Elkészítés

Mivel egy koncentrátummal van dolgunk, mindenképp hígítani kell, a felhasználási céltól függően:

Levesalap: 100 ml tsuyu - 500 ml forró víz
Mártogató szósz: 100 ml tsuyu – 200 - 300 ml víz
Oden: 100 ml tsuyu – 800 - 900 ml forró víz

Ízesítőként nem szükséges hígítani, használjuk kis mennyiségben, ízlés szerint.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójaszósz (só, zsírszegény szója, búza, fruktóz szirup, szója, alkohol), cukor, só, alkohol 4,2%, ízfokozók: E621, E635, szárított hal 1,8% (bonito, szardella), algakivonat 0,3%, halkivonat, alga 0,1%, rizsbor

 

Allergének

A termék szóját, búzát, halat tartalmaz.

ALKOHOLT TARTALMAZ!

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 306 kJ/72 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 15 g
- amelyből cukrok: 12 g
Fehérje: 3,0 g
Só: 9,6 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó!

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!