*santoku és nakiri kés szett -seki ryu

Santoku and nakiri knife set -seki ryu

Ár:
24.900 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

SANTOKU

A santoku kés vagy santoku bōchō (bunka bōchō) egy általános, multifunkcionális japán konyhakés, egy 1940 óta létező modern találmány. A santoku jelentése három erény/három felhasználási mód, ami utal a három vágási technikára, ami ezzel a késsel elvégezhető: szeletelés, kockázás, aprítás. A japán kések közül ez számít a legsokoldalúbbnak, ráadásul a mérete és formája miatt könnyű vele bánni. Olyan, mint egy nyugati séfkés és egy nakiri fúziója, mindkét késtípus előnyeivel.

Ez az otthoni használatra szánt santoku modell Japánból, a késgyártásáról híres Seki városából származik.

Kerek Wa-markolata (tradicionális japán markolat) japán nyárfából készült, kényelmes fogású, fekete műanyag gyűrűvel (kakumaki) van ellátva. Kétoldali leélezésű pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2 - HRC 53(+/-)), amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran, viszont erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne.

A penge ún. sheepsfoot típusú - a gerinc vége eléggé meredeken, kb. 60 fokban lefelé ível, a csúcsa nagyjából egy síkban van a kés markolatával, hegye (kissaki) tompa, amit a japánok ívelt kamagatának (szószerint: sarló alakú) hívnak. Pengéje rövidebb és vékonyabb, mint egy séfkésé, éle (hasaki) egyenesebb, hasa laposabb - ez lehetővé teszi, hogy egyetlen mozdulattal szeljük át az anyagot, amivel dolgozunk, anélkül, hogy a nyugati séfkéseknél megszokott hintázó mozdulatra szükség lenne. Nagyon precíz szeletelést, vágást tesz lehetővé, egyrészt a magas shinogi vonala (leélezés vonala) miatt, amely csökkenti a használat közbeni súrlódást, másrészt a nagyon éles vágási szögének köszönhetően, amely felső határa max. 20° lehet.

Jóval könnyebb, mint egy nyugati séfkés, így hosszú ideig tartó használat mellett sem válik kényelmetlenné.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: santoku kétoldali leélezésű (mind jobb-, mind balkezeseknek)
  • Kés súlya: 103 g
  • Kés teljes hossza: 295 mm
  • Penge hossza: 175 mm
  • Penge típusa: kétoldali leélezésű
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53 (+/-)
  • Penge magassága: 44 mm
  • Penge vastagsága: 1.5 mm
  • Markolat hossza: 120 mm
  • Markolat anyaga: japán nyárfa

 

NAKIRI

Hagyományos japán zöldségszeletelő kés, ami formáját tekintve elsőre leginkább egy bárdra emlékeztet, de mivel annyira könnyű, szinte „törékeny”, kizárólag csak zöldségszeletelésre alkalmas.

A santoku „születése” előtt a legnépszerűbb kés volt Japánban, amikor még a japánok túlnyomórészt zöldséget és halat fogyasztottak. Eredete az Edo korig (1603-1868) nyúlik vissza, amikor a japán gasztronómia nagyléptékű fejlődése miatt több új, különféle funkciójú és formájú kést találtak fel, többek között a nakirit is.

Otthoni használatra ajánlott. Fekete műanyag gyűrűvel (kakumaki) ellátott, kényelmes fogású, kerek Wa-markolatának (tradicionális japán markolat) anyaga japán nyárfa. Pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acélból (420J2 - HRC 53(+/-)) készült, amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran. Kiemelendő pozitív tulajdonsága ennek az acéltípusnak, hogy erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne

Pengéje magas, vékony és egyenes. Nagyon jellegzetes kinézetű, téglalap alakú, amely lehetővé teszi, hogy élének teljes hosszát használjuk, és egy sokkal finomabb és pontosabb vágást eredményez. Az egész kés könnyebb, mint pl. egy deba, bár sokkal robusztusabbnak és biztonságosabbnak hat.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: nakiri kétoldali leélezésű (mind jobb-, mind balkezeseknek)
  • Kés súlya: 150 g
  • Kés teljes hossza: 285 mm
  • Penge hossza: 165 mm
  • Penge típusa: kétoldali leélezésű
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53(+/-)
  • Penge magassága: 52 mm
  • Penge vastagsága: 1.5 mm
  • Markolat hossza: 120 mm
  • Markolat anyaga: japán nyárfa

 

Használat

SANTOKU

Az egyik legjobb választás húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök feldolgozásához: szeleteléshez, aprításhoz, kockázáshoz.

Másképp kell vele vágni, mint egy nyugati séfkéssel, hiszen teljesen más adottságai vannak. A kulcs a kés majdnem egyenes élének optimális használata. Az élnek párhuzamosnak kell lennie a vágófelülettel, végig egyenesen kell tartani, és enyhe nyomó vagy húzó mozdulattal, átlósan átnyomni a kést az anyagon. Santoku késsel tehát csak nyomó- és húzóvágással, fel-le mozgatással vághatunk, az előre-hátra mozgatás, ill. a hintázó mozdulatok kivitelezése nem működik.

Használható zöldfűszerek és puha zöldségek aprításához, két kézzel megragadva a penge egyik-másik végét és az egyenes élét használva. Az aprító mozdulatok óvatosak legyenek, ne csapkodjunk vele, mint egy bárddal, mert könnyen csorbulhat a kés éle.

Fontos!

  • Ne tegyük mosogatógépbe! Mindig kézzel mossuk, és töröljük szárazra. Ha tudjuk, hogy egy ideig nem fogjuk a kést használni, kenjük be egy kis olajjal (olíva/napraforgó/repce), és göngyöljük tiszta konyharuhába vagy újságpapírba.
  • Ne használjuk nagyon kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására!
  • Csak fa- és műanyag vágódeszkán használjuk, üveg- és kőlapon soha, mert a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön, max. 10-15º-os szögben.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

NAKIRI

Bármilyen zöldség szeletelésére, kockázására, aprítására jó, de zöldfűszerekhez is kiváló. Egy gyutoval vagy santokuval ellentétben nagyobb és keményebb zöldségek (tökfélék, édesburgonya, káposzta stb.) szeletelésére, aprítására is alkalmas. Csak egyenesen lenyomva  vagy előre tolva-hátra húzva lehet vele vágni, minden másra alkalmatlan. Ennek a vágásnak azonban van néhány verhetetlen előnye, pl., hogy gyorsabb, hogy sokkal egyenletesebb  szeleteket eredményez, és hogy sokkal ritkábban fordul elő, hogy nem vágja át teljesen a zöldségszeleteket , és azok egy kis szálon összekötve maradnak. Aligha van jobb kés a julienne (vékony - 1-2 mm x 5 cm - metéltre vágás), brunoise (julienne apró kockákra vágva), allumette (gyufaszálnyi - 3 mm x 5-6 cm - metéltre vágás) darabolási technikák tökéletes kivitelezéséhez.

Fontos!

  • Ne tegyük mosogatógépbe! Használat után rögtön mossuk el kézzel, és töröljük szárazra. Ha tudjuk, hogy egy ideig nem fogjuk a kést használni, kenjük be egy kis olajjal (olíva/napraforgó/repce), és göngyöljük tiszta konyharuhába vagy újságpapírba.
  • Ne használjuk kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására, húsok csontról való lefejtésére, húsok, halak darabolására.
  • Fa- és műanyag vágódeszkán kell használni, üveg és kőlapon tilos, a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön, max. 10 - 15º-os szögben.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!