Ma khaen bors

Ma khaen pepper

Ár:
1.495 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 149 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Láoszi Ma Khaen bors (Zanthoxylum rhetsa), más néven badrang-, mandarin- vagy erdei bors. A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó cserje termése, akárcsak a kínai szecsuáni-, nepáli vad szecsuáni-, andaliman- és butáni citromos bors. Álbors, egy vadon termő szecsuáni változat, így, a megkülönböztető jegyei mellett, hordozza a családra jellemző két alaptulajdonságot: a citrusos aromavilágot és a zsibbasztó, bizsergető, egyedi csípősséget.

Nagyon ritka és különleges borsfajta: az észak láoszi hegyekben élő akha törzs használja és gyűjti be ezt a vadon termő fűszert, amely egy nagyon tüskés, magas cserje tetején nő, betakarítása nehéz és időigényes.

Színe sötétbarna, olyan, mint egy kis virág, amelynek „szirmait” három apró, szétnyílt bogyó alkotja, ezért is hívták a francia telepesek virágborsnak. A külső héja a fűszer, belül, akárcsak a többi szecsuáni borsnál, egy kis fekete mag található, amely általában kihull szárítás során, ha mégis marad néhány, azt érdemes kidobni.

Aromás, savanykás, dominánsan citrusos ízvilág jellemzi, narancsos-mandarinos jegyekkel, galagonyavirágra és füstölt teára emlékeztető tónusokkal.

A szecsuáni borshoz képest enyhe, sokkal kevésbé zsibbasztó, bizsergető hatású.

 

Felhasználás

Az észak láoszi akha konyha tradicionális fűszere, leggyakrabban só-fokhagyma-chili-badrang bors kombinációban használják. Van egy grillezett csirkét kísérő specifikus szószuk is, amelyet citromfűvel, gyömbérrel, badrang borssal és chilivel fűszereznek. Vietnámban és Thaiföldön vadhús tartósításához használják.

Jól helyettesíti a szecsuáni- és nepáli vad szecsuáni borsot, így széleskörűen használhatjuk a dél-ázsiai konyha ételeihez; különösen illik a wokban készített ételekhez, a vietnámi és thai stílusú savanyú levesekhez.

Kitűnő halakhoz, tenger gyümölcseihez, csirkéhez, kacsához, libamájhoz, kis mennyiségben vörös húsokhoz (pl. carpaccio-ra szórva), kókusztejjel készült-, vajas szószokhoz, savanyú és fűszeres levesekhez, zöldségekhez, tojásos ételekhez. Szórjuk salátákra, friss kecskesajtra.

Használjuk szószokban, salsákban, pácokban, mártásokban, marinádokban, dörzsfűszer (szárazpác) részeként.

Szórjuk friss gyümölcsre (pl. egzotikus gyümölcsök: ananász, mangó, papaya, vörös gyümölcsök, citrusfélék), gyümölcssalátákra. Keverjük el kompótokban, dzsemekben, gyümölcs szorbéban/fagylaltban, gyümölcsszószokban, -krémekben. Adjunk badrang borsot a gyümölcsös- és csokoládés desszertekhez.

Ízesítsünk szörpöket és italokat vele, vagy akár ecetet, vinaigrette-t, olajokat.

Durvára törve, őrölve vagy egészben is használható, az ételre rászórva vagy belefőzve. Hogy minél inkább megőrizze aromáit, csak a főzés utolsó harmadában érdemes hozzáadni az ételhez.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, vegyítsük bátran más különleges, ínyenc borsokkal.

Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, kombináljuk indiai citromfűvel.

Jól kiegészítik egymást a kaffir lime levéllel, korianderlevéllel, chilivel, fahéjjal, zöld kardamommal, kurkumával, tonkababbal, gyömbérrel, görögszénával, kalonjival.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Ma Khaen bors (Zanthoxylum rhetsa)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Láosz

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!