Andaliman bors

Andaliman pepper

Ár:
1.389 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 69 450 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Szumátrai andaliman bors (Zanthoxylum acanthopodium), egy - a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó - cserje termése, más néven andaliman vadbors vagy batak bors/bogyó. A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó cserje termése, akárcsak a kínai szecsuáni-, nepáli vad szecsuáni-, badrang- és butáni citromos bors. Álbors, egy vadon termő szecsuáni változat.

Igen ritka borsfajta, különlegessége, hogy nem termeszthető. Vadon terem az indonéz Szumátra északi részén, a Toba tó közelében az őserdőben. Terméshozama alacsony, mivel begyűjtése hosszadalmas és körülményes, és szárítási vesztesége is magas. Az észak-szumátrai lakosság, a batak (tobák) törzs gyűjti be a kis ágakon, fürtökben lógó bogyókat, amikor beérnek. Napon szárítják az egész fürtöt, amíg a bogyók színe sötétbarnára vált, és szétnyílik. Belül egy kis fekete mag található, amely kicsit kesernyés. A magok általában kihullnak, de előfordul, hogy marad néhány, ezt érdemes kidobni.

Különbözik némileg a többi szecsuáni borsfajtától. A bogyói nagyon picik, kis ágakon lógnak fürtökben. Kaffir lime levélre és korianderlevélre emlékeztető illata domináns lime- és mandarin ízvilággal társul; sokkal gyümölcsösebb és aromásabb, mint a kínai szecsuáni bors. Íze friss, kissé savanykás.

A sanshool vegyületeknek köszönhető egyedi csípőssége egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad. Szinte azonnal érezhető egy bizsergő érzés, amelyet zsibbadás követ, először a nyelven, majd az egész szájüregben. Sokkal enyhébb, mint a szecsuáni bors.

 

Felhasználás

Szumátrán a helyi lakosság, a batakok/tobák mindennapi fűszere. Gyakran kombinálják sertéshússal, ilyen pl. a nemzeti ételnek számító saksang/sa-sand (darált sertéshúsból, saját vérében készített pörköltféle). Kurkumával, szerecsendióval, fokhagymával és andaliman borssal készül az arsik, amely egy általánosan, minden ételhez használt batak szósz.

Mivel kitűnő a szecsuáni bors helyettesítésére, mind a szecsuáni konyha, mind általánosságban az ázsiai konyha ételeihez is használható.

Társítsuk tenger gyümölcseihez (halak, kagylók, rákfélék), bármilyen húshoz, tofuhoz, gyümölcsös-kókuszos ételekhez, savanyú levesekhez, húsleveshez, zöldségekhez, különösen sütőtökhöz és krumplihoz. Használjuk ketjap manis, halszósz, torma, rizsecet mellett.
Fűszerezzünk vele curry-ket, gyümölcsös chutney-kat, pickle-t, salátákat, avokádót.

Használjuk szószokban, salsákban, pácokban, mártásokban, marinádokban, dörzsfűszer (szárazpác) részeként.

Szórjuk friss gyümölcsre (citrusfélék, egzotikus gyümölcsök: ananász, mangó, stb), gyümölcssalátákra, keverjük el kompótokban, dzsemekben, gyümölcs szorbéban/fagylaltban, gyümölcsszószokban. Tegyünk andalimant a gyümölcsös- és csokoládés desszertekbe (fehér/ét).

Ízesítsünk vele pezsgőt, legalább 10 percig kell áztatni az italban, vagy akár ecetet, vinaigrette-t, olívaolajat, sőt teákat is.

Az egész ágat, a rajta levő fürtökben lógó bogyókkal fel lehet használni; durvára törve, őrölve vagy egészben, pirítva vagy anélkül; az ételre rászórva vagy belefőzve.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Egy viszonylag egyszerű, de annál egzotikusabb keverék az andaliman, kubéba bors és sóvirág ötvözete.

Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, kombináljuk indiai citromfűvel.

Jól kiegészítik egymást a kaffir lime levéllel és korianderlevéllel, hiszen ízvilágában már eleve hordozza ezek jegyeit. Talál a bodzával, curry levéllel, a különböző curry fűszerkeverékekkel, kakukkfűvel.

Az andalimant használhatjuk batak módra is, galangállal, kurkumával, fokhagymával, gyömbérrel, kaffír lime levéllel, hagymával, citromfűvel és chilivel együtt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

andaliman bors (Zanthoxylum acanthopodium)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Szumátra

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!