*sárga currypaszta -pantai

Yellow curry paste -pantai

Ár:
1.350 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 114 g
Bruttó egységár: 11 842 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Aromás, csípős, narancsos-vöröses színű fűszerpaszta thai sárga curry-hez, a Kaeng kari-hoz.
Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer-, ill. mesterséges színezőanyagmentes, és halal minősítéssel rendelkezik.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény, fél üveg fűszerpaszta elég 4 adag sárga curry-hez, de lehet játszani a mennyiséggel, ha enyhébb curry-t szeretnénk, használjunk kevesebb pasztát, ha a csípősebb, erőteljesebb ízeket kedveljük, adjunk több fűszerkrémet az ételhez.

Ne tévesszük össze a Kaeng kari-t a másik közismert thai curry-félével, a Kaeng lueang-gal, melynek ugyan a konkrét jelentése sárga curry, mégis teljesen más: savanyú, csípősebb, élesebb, és színe is halványabb.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. Fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A sárga curry elviekben a legkevésbé csípős a három közül, enyhe édeskés árnyalattal. Fűszerezése másabb, mint a pirosé meg a zöldé, sokkal több szárított fűszert (általában római kömény, koriandermag, lepkeszegmag, kurkuma és/vagy currypor, babérlevél, szerecsendió-virág, fahéj), és kevesebb frisset (citromnád, fokhagyma, galanga vagy gyömbér) tartalmaz. Inkább közelít az indiai curry-k ízvilágához és fűszerhasználatához, de nem tudni pontosan, hogy az indiai konyha közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta, a brit tengerész konyhán és annak curryporain keresztül. A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

A curry végső aranysárgás színét elsősorban a kurkuma adja (vagy a kurkumás currypor), ill. a sárga chili, ha éppen azzal, és nem pirossal készül.

 

Felhasználás

Talán a legismertebb thai sárga curry az, amit csirkével készítenek, és kis mennyiségű burgonyát meg hagymát adnak hozzá. Csirke helyett szoktak halat vagy garnélát, zöldségeket (tök, sütőtök, cukkini, édesburgonya, zöldbab, stb.) vagy tofut is használni. A kókusztej elengedhetetlen adaléka, amelynek egy részét olykor kókuszkrémmel váltják ki, hogy a curry még krémesebb, selymesebb legyen.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik: ez az ízek végső kiegyensúlyozására szolgál. Vagy párolt rizzsel (Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizs, északon ragacsos rizs), vagy friss, vékony rizstésztával (khanom chin) kínálják, egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók thai sárga csirke curry-hez (Kaeng kari kai) (4 személyre)

  • 0,5 üveg Pantai Sárga currypaszta
  • 1 evőkanál étolaj
  • 250 g csirkemell felkockázva
  • 400 ml kókusztej
  • 50 - 100 ml víz
  • 100 g burgonya feldarabolva
  • 50 g hagyma szeletelve
  • halszósz és pálmacukor, utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)
  • thai bazsalikom és friss chili csíkokra vágva, díszítéshez

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon; adjuk hozzá a fűszerpasztát.
  2. Továbbra is közepes hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a kókusztejet, és 1 percig kavargassuk, majd hígítsuk a vízzel, tetszés szerint. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt húst.
  4. Amikor a hús már majdnem kész van, adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát, és és az egészet főzzük készre.
  5. Ízesítsük halszósszal és pálmacukorral.
  6. Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.
  7. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy gömbölyű rizstésztával.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával, és feldobhatjuk egy kis garnélapasztával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

salottahagyma, citromnád, só, piros chili 15%, galanga, kurkuma, currypor 2%, koriandermag, kaffir lime héj, római kömény, savanyúságot szabályozó E330, fahéj

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 410 kJ/98 kcal
Zsír: 3,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,4 g
Szénhidrát: 7,7 g
- amelyből cukrok: 0,6 g
Fehérje: 4,2 g
Só: 16,5 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!