Sárga currypaszta -thai pride

Yellow curry paste -thai pride

Ár:
1.690 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 195 g
Bruttó egységár: 8 667 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Aromás, enyhén csípős, pikánsvöröses narancsszínű fűszerpaszta thai sárga curry-hez, a Kaeng kari-hoz. Sárga chilivel (11%) készült, mint az autentikus thai sárga curry-k, de csak citromnádat tartalmaz, galangát nem. A hozzáadott szárított fűszerek köre az átlagosnál szélesebb, van benne kurkuma, római kömény, koriander, fahéj, és nem annyira szokványosan csillagánizs, szegfűszeg. Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény, 50 g fűszerpaszta elég 4 adag sárga curry-hez, de lehet játszani a mennyiséggel, ha enyhébb curry-t szeretnénk, használjunk kevesebb pasztát, ha a csípősebb, erőteljesebb ízeket kedveljük, adjunk több fűszerkrémet az ételhez.

Ne tévesszük össze a Kaeng kari-t a másik közismert thai curry-félével, a Kaeng lueang-gal, melynek ugyan a konkrét jelentése sárga curry, mégis teljesen más: savanyú, csípősebb, élesebb, és színe is halványabb.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. Fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A sárga curry elviekben a legkevésbé csípős a három közül, enyhe édeskés árnyalattal. Fűszerezése másabb, mint a pirosé meg a zöldé, sokkal több szárított fűszert (általában római kömény, koriandermag, lepkeszegmag, kurkuma és/vagy currypor, babérlevél, szerecsendió-virág, fahéj), és kevesebb frisset (citromnád, fokhagyma, galanga vagy gyömbér) tartalmaz. Inkább közelít az indiai curry-k ízvilágához és fűszerhasználatához, de nem tudni pontosan, hogy az indiai konyha közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta, a brit tengerész konyhán és annak curryporain keresztül. A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

A curry végső aranysárgás színét elsősorban a kurkuma adja (vagy a kurkumás currypor), ill. a sárga chili, ha éppen azzal, és nem pirossal készül.

 

Felhasználás

Talán a legismertebb thai sárga curry az, amit csirkével készítenek, és kis mennyiségű burgonyát meg hagymát adnak hozzá. Csirke helyett szoktak halat vagy garnélát, zöldségeket (tök, sütőtök, cukkini, édesburgonya, zöldbab, stb.) vagy tofut is használni. A kókusztej elengedhetetlen adaléka, amelynek egy részét olykor kókuszkrémmel váltják ki, hogy a curry még krémesebb, selymesebb legyen.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik: ez az ízek végső kiegyensúlyozására szolgál. Vagy párolt rizzsel (Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizs, északon ragacsos rizs), vagy friss, vékony rizstésztával (khanom chin) kínálják, egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók thai sárga csirke curry-hez (Kaeng kari kai) (2 személyre)

  • 50 g Thai Pride Sárga currypaszta
  • 2 evőkanál étolaj
  • 500 g hús (csirke) feldarabolva
  • 400 ml kókusztej
  • 100 ml víz
  • 100 g burgonya feldarabolva
  • 50 g hagyma szeletelve
  • thai bazsalikom és friss chili csíkokra vágva, díszítéshez
     

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon.
  2. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk meg.
  3. Adjuk hozzá a fűszerpasztát, és pirítsuk együtt egy picit, majd adjuk hozzá a vizet, és forraljuk fel.
  4. Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát és a kókusztejet, és addig főzzük, amíg a burgonya elkészül.
  5. Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.
  6. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy gömbölyű rizstésztával.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával, és feldobhatjuk egy kis garnélapasztával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

citromnád, chili, salottahagyma, kurkuma, fokhagyma, só, római kömény, koriander, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg

 

Allergének

Búzát, halat, földimogyorót és szezámmagot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Energia: 260 kJ / 63 kcal
Zsír: 1.4 g
-amelyből telített zsírsavak: 0.3 g
Szénhidrát: 4.7 g
-amelyből cukrok: 3.0 g
Fehérje: 2.2 g
Só: 6.3 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!