Zöld currypaszta -thai pride

Green curry paste -thai pride

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 7 400 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Extra csípős (33% chili), aromás, illatos, zöld színű fűszerpaszta thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan).

Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Nem annyira tömény, mint általában a kereskedelmi forgalomban levő zöld curry paszták, 1 tasak currypaszta 1 adag curry-hez elég, de lehet játszani a mennyiséggel, ha enyhébb curry-t szeretnénk, használjunk kevesebb pasztát, ha a csípősebbet kedveljük, adjunk több fűszerkrémet az ételhez.

 

Érdekességek, általános információk

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele: a zöld curry, akárcsak a piros, a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól: fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A zöld a legcsípősebb a három közül. Az, hogy éppen mennyire lángoló, forró egy adott zöld curry, nagyban függ attól, hogy melyik thai régióban készítik, éppen mennyi és milyen zöld chilit használnak hozzá, milyen a szakács egyéni ízlése, pl. a bangkoki zöld curry kevésbé csípős, míg a déli szinte égető.

Fűszer-összetételét illetően nem sokban különbözik a pirostól, ugyanúgy tartalmaz chilit, salottahagymát, fokhagymát, galangát, citromnádat, kaffir lime héjat/levelet, koriandergyökeret, római köményt, garnélapasztát, esetleg fehér borsot. A fő különbség a két curry között az, hogy míg a piroshoz szárított piros chilit használnak, a zöldhöz friss, zöld chilit, ez eredményezi a színbeli és csípősségbeli eltérést köztük. Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

 

Felhasználás

A zöld curry-t alapvetően fehérhúsú hallal, halgolyókkal (Gaeng keow wan lukshin pla krai), tigris garnélával, csirkével, marhával, sertéssel, esetleg tofuval készítik, zöld- (zöldbab, cukorborsó, zöld spárga, padlizsán) vagy fehéres színű zöldségeket (cukkini, fehér spárga, tök) adnak hozzá, néha gyümölcsöt is. Halszósszal, pálmacukorral ízesítik és utóízesítik; thai bazsalikommal, friss kaffir lime levéllel és chilivel díszítik. Ha túl csípősre sikerül, kókusztejjel enyhítik az éles forróságát. Ha az utóízesítés után túl sós vagy túl édes lesz, egy kis limesegíthet; ha túl savanyú, egy kis cukor csodákat tud tenni.

Általában párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy friss, vékony rizstésztával (Khanom chin) kínálják. Egyik sűrűbb változatához, a hosszan párolt marhával készült zöld curry-hez (Gaeng keow wan neua), gyakran adnak indiai stílusú lepénykenyeret, roti-t.

Zöld currypasztával készül a zöld curry-s sültrizs (Khao Phat Kaeng Khiao Wan) is, de a klasszikustól eltérőn is használható, pl. ázsiai tésztákhoz, levesekhez, halak-, kagyló-, fehér húsok marinálásához.

Hozzávalók thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan) (1 személyre)

  • 1 tasak Thai Pride Zöld currypaszta
  • 1 evőkanál étolaj
  • 200 ml kókusztej
  • 50 ml víz
  • 250 g marhahús, csíkokra vágva
  • 80 g padlizsán feldarabolva
  • thai bazsalikom, friss chili
  • halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt – nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon.
  2. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk meg.
  3. Adjuk hozzá a fűszerpasztát, és pirítsuk együtt egy picit, majd adjuk hozzá a vizet, és forraljuk fel.
  4. Adjuk hozzá a padlizsánt és a kókusztejet, és addig főzzük az egészet készre.
  5. Ízesítsük halszósszal, és amennyiben szükséges, pálmacukorral.
  6. Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.
  7. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A húst helyettesítsük garnélával vagy hallal.
  • Érdemes egy kis garnélapasztát hozzáadni, sokkal finomabb lesz tőle.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket, vagy tofut és zöldségeket.
  • Egy igazán aromás curry-hez érdemes friss kaffir lime levelet és/vagy héjat adni, de ha nincs friss, semmiképp ne használjunk szárítottat.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld chili 33%, citromnád, szójaolaj, fokhagyma, galanga, só, salottahagyma, koriander, cukor, szerecsendió-virág

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 780 kJ/189 kcal
Zsír: 17 g
- amelyből telített zsírsavak: 3,8 g
Szénhidrát: 1,1 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Fehérje: 6,9 g
Só: 11,9 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!