Wieliczkai vákuum só jódozott -kotányi

Iodized vacuum wieliczka salt -kotányi

Ár:
596 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 596 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Lengyelországból, a világ egyik legrégebbi sóbányájából, a híres Wieliczka sóbányából származó párolt, jódozott, finom szemcsés vákuum só, ami nem más, mint a közönséges asztali só.

Azt tartják, hogy a wieliczkai sórétegek kb. 14 millió évesek, és úgy keletkeztek, hogy a Földközi tenger egyik része a tektonikus földmozgások következtében levált, majd kiszáradt, és egy kikristályosodott sóréteget hagyott hátra, amely mélyen a föld alá került.

A Wieliczka környéki bányákban az 1300-as évek óta folyik sókitermelés, de ma már nem bányásszák, hanem vízzel oldják ki a sót: vizet pumpálnak le a sórétegekhez, majd ezt a vizet felszínre hozzák, ebből kristályosítják ki a sót.

A vákuum só esetében a sóoldatot először kémiai úton finomítják, tisztítják, amely során eltávolítják a benne található ásványi anyagokat, majd egy speciális módszert alkalmaznak a sóoldat besűrítésére, ellenőrzött hőnyomás alatt, vákuumban párologtatják el a víztartalmát, amíg a só kikristályosodik.

A végeredmény egy rendkívül tiszta, hófehér, szinte csak NaCl-ból álló só. Pont emiatt, az íze eltérő a finomítatlan sóétól, nincs benne olyan jellegű komplexitás, utó- és mellékíz, amelyet az ásványi anyagok természetes jelenléte ad, egyszerűen csak sós. Mint bármelyik finomsó, gyorsan olvad és egyenletesen sóz. Hozzáadott jódot tartalmaz, így annak, akinek jódutánpótlásra van szüksége, kitűnő választás.

Mint bármelyik só, legyen az különleges vagy egyszerű, ez a só is hordozza a sók általános tulajdonságait, amitől a legközönségesebb fajta is páratlan és egyedi: elnyomja a keserű ízt, ízfokozóként működik, felerősíti, és elmélyíti a többi ízt, pl. az édest vagy pikánst (kiemeli a zöldségek ízét, ízt ad az egysíkú keményítős ételeknek, elmélyíti a desszertek ízét, ízesebbé teszi a gyümölcsöket, húsokat).

 

Felhasználás

Teljesen megfelelő mindennapos használatra főzéshez, sütéshezasztali sóként.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

jódozott párolt só (párolt só, kálium jodid), csomósodást gátló anyag: E536

 

Allergének

A termék gluténtartalmú gabonaféléket, tojást, tejet (laktóz), zellert, szóját, mustárt és szezámmagot is felhasználó gyártóüzemben készült.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 0 kJ/0 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 99,8 g
Jód: max. 1900 µg (1267%*)

*NRV = a felnőttek számára ajánlott napi bevitel százaléka

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Lengyelország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!