*kashmiri korma szósz -atkins&potts

Kashmiri korma sauce -atkins&potts

Ár:
1.890 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 350 g
Bruttó egységár: 5 400 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Közepesen csípős, tejszínes, krémes indiai stílusú főzőszósz aromás fűszerekkel, kasmíri kormához. Bár kasmírinek nevezik, összetétele alapján mégsem az, mivel tejszínnel és sűrített tejjel készült, nem pedig joghurttal és tejjel; nem tartalmaz sem mandulát, sem kesudiót, sem pedig aszalt gyümölcsöket; alapja paradicsom meg ananász, ami egészen szokatlan.

Igazi kényelmi termék, alig van vele dolog, használata rendkívül egyszerű, praktikus és gyors (lásd lent a receptet), 15 - 20 perc alatt kész van a kormánk. A tasak tartalma 4 adag kormához elég.

Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges ízesítőt, hozzáadott tartósítószert. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!

 

Mi is a korma?

A korma a mogul konyha erős befolyása alatt álló észak-indiai konyha egyik remeke. A mogul konyha - nagyon leegyszerűsítve - a hindu és muszlim ételek és perzsa alapanyagok, -főzési technikák fúziója, amit sáfrány, tejtermékek (tej, tejszín, joghurt (dahi), panír (indiai friss, légy sajt), ghí (tisztított vaj)), diófélék, édes fűszerek, szárított gyümölcsök gyakori használata jellemez. A paradicsomot karamellizált hagymával kombinálják a sajátos sűrű mártásaikhoz, és rendszeresen használnak bárányhúst.

A korma (qorma) szó párolást jelent, a közhiedelemmel ellentétben nem egy ételfajtát, hanem egy konyhatechnológiai eljárást takar, így a kormák igencsak sokszínűek, a krémes-kókusztejes, enyhe korma csak egy a sok közül. Eredetileg a kormát csak különleges alkalmakra készítették, királyi ételnek számított, vendégségekben, fogadásokon szolgálták fel, ebből a fényéből mára igen sokat veszített, leegyszerűsítették, eltorzították.

Általában valamilyen hússal (csirke, bárány, néha marha) vagy zöldséggel (Navratan Korma), vagy a kettő kombinációjával készítik. Első lépésben magas hőmérsékleten gyorsan lepirítják a húst, majd fűszerekkel (koriander, római kömény, gyömbér, sáfrány, kardamom, egyéb fűszerek, kivéve kurkuma) alacsony hőmérsékleten, hosszan, lassan párolják viszonylag kis mennyiségű folyadékban, ami lehet joghurt (dahi) vagy tejszín/sűrített tej, víz vagy alaplé, olykor kókusztej. A végeredmény egy sűrű mártásos étel lesz, ami az általános köztudattal ellentétben nemcsak enyhe lehet, hanem meglepően csípős is. Körete lehet chapati (élesztőmentes, teljes kiőrlésű lisztből készített indiai lepénykenyér), paratha (rétegezéssel készített élesztőmentes, indiai lepénykenyér) vagy naan (tandoori kemencében sütött, kelttésztás indiai lepénykenyér), esetleg basmati vagy pulao rizs.

A 4 legnépszerűbb korma curry-féle a mogul, a shahi, a kasmíri és a dél-indiai. A shahi és a mogul hasonlóak, a joghurtot pürésített mandulával/kesudióval elegyítik, a húst ebben a joghurtban párolják, karamellizált hagymával és fűszerekkel. Mielőtt a tűzről levennék, a shahi kormát zsíros tejszínnel (malai), a mogult pedig édesítetlen sűrített tejjel (khoya) dúsítják. A kasmíri korma mandulával, kesudióval, joghurttal, tejjel készül, szárított gyümölcsöket adnak hozzá. A dél-indiai korma kókusztejjel és kókuszreszelékkel készül, mandula krémesíti, cayenne bors és édeskömény fűszerezi többek között.

 

Felhasználás

Hozzávalók kormához (4 személyre)

  • 1 tasak Atkins&Potts Kasmíri korma szósz
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 500 g csirkehús/bárány, marha kockára vágva

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Dobjuk rá a húst, pirítsuk meg.
  2. Keverjük hozzá a főzőszószt, és lassú tűzön rotyogtassuk kb. 10 - 15 percig, amíg a hús megpuhul.
  3. Szórjunk rá mandulapelyhet és friss zöld koriandert.
  4. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Köretként adjunk chapatit (élesztőmentes, teljes kiőrlésű lisztből készített indiai lepénykenyér), parathat (rétegezéssel készített élesztőmentes, indiai lepénykenyér) vagy naant (tandoori kemencében sütött, kelttésztás indiai lepénykenyér), esetleg párolt basmati rizst.
  • Vegetáriánus változathoz, a húst cseréljük zöldségekre (pl. karfiol, édesburgonya, sütőtök, csicseriborsó) vagy zöldségekre és panírra (friss, puha indiai sajtféle).
  • Csirke helyett készítsük garnélával.
  • Ha krémesebb kormát szeretnénk, adjunk hozzá 20 g nagyon finomra darált mandulát.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

paradicsom, ananász, tejszín (16%), sűrített tej (tej, cukor), repceolaj, fűszerek, fokhagymapüré, citromlé sűrítmény, só, emulgeálószer: szójalecitin; mustármag, fűszerek

 

Allergének

Tejszínt, tejet, szóját és mustárt tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 931 kJ/222 kcal
Zsír: 16,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 6,8 g
Szénhidrát: 15,2 g
- amelyből cukrok: 12,9 g
Rost: 1,2 g
Fehérje: 2,7 g
Só: 1,1 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó, közvetlen napfénytől védve. Felbontás után 3 napon belül használjuk fel.

Származási ország: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!