Tikka fűszermarinád enyhe -patak's

Tikka marinade paste mild -patak’s

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 8 300 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Viszonylag egyszerű fűszerezésű, enyhe indiai fűszerpaszta tandoori kemencében (agyag/fémkemence), grill- vagy BBQ sütőben, esetleg gáz- vagy villanysütőben, nyársra húzás után megsütött tikka ételek marinálásához. A tikkához használható alapanyagok köre relatív széles: bármilyen hús/grillezhető sajt/zöldség, amit harapható nagyságúra daraboltak, vagy olyan, ami eleve kicsi, mint a garnéla.

Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt. Használatra kész, gluténmentes kényelmi termék, amit csupán egy kis joghurttal kell elkeverni. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet

 

Mi a tandoori és mi a tikka?

A tandoori nem egy receptet, ételfajtát vagy ételcsoportot takar. A tandoori ételt kemencében (tandoor) sütik, ezt jelenti a név. A tandoor vagy tannour egy speciális, agyagból vagy fémből készített, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített kemence, amelyet nemcsak Indiában, hanem egész Dél-, Közép- és Nyugat-Ázsiában, ill. Dél-Kaukázusban használnak.

Leggyakrabban húst (egész vagy részekre bontott/darabolt/darált) és lepénykenyereket (naan, roti, kulcha), ill. zöldségeket és sajtokat sütnek, nyársra húzva és vertikálisan a szén fölé leeresztve, vagy a kemence oldalára tapasztva. Roppant gyors módszer, a sütési idő mindössze pár perc, egyrészt a közel 470°C-os hőmérsékletnek, másrészt a közvetlen tűz sugárzó hőjének, a konvekciós hőáramlásnak és a forró füstnek köszönhetően.

Indiában a tandoori kemence és a benne készített tandoori ételek egyértelműen az északon található pandzsábi régió sajátjai, itt van igazi hagyománya ennek. 1947 után a pandzsábi szikhek jóvoltából a tandoori kemence használata egész Indiában elterjedt, és a tandoori ételek népszerűsége azóta is töretlen mind Indiában, mind Nagy Britanniában, sőt mondhatni világszerte. Pont ez a popularitás hívta életre a tandoori ételek imitációját, nevezhetjük tandoori stílusú ételeknek, melyek mindegyike az eredetinek csupán egy silány változata, mert bár a fűszerezés és marinád tekintetében tartják magukat az autentikushoz, de sütőben vagy grillen/BBQ-n készítik, és emiatt hiányzik a fa/szén - lecsepegő és elégő fűszerekkel átitatott - közvetlen füstjének, a kemence agyagának és az alapanyagoknak a kölcsönhatásából létrejött utánozhatatlan aromavilág. De hiányzik az olyannyira fontos extra gyors sütési idő is, ami egy ilyen kemence sajátossága, és ami biztosítja, hogy a megsütött alapanyag másodpercek alatt kérget kapjon, erőteljesen karamellizálódjon, és a belső nedvességét megőrizze (hús/zöldség), ne száradjon ki (lepénykenyér).

Indiában (ill. Pakisztánban) a tandoori kemencében sütött lepénykenyerek mellett talán a húsok a legkedveltebbek, főként a tandoori csirke (murgh tandoor), amit vagy egészben/részeire bontva, soha nem darabolva, nyársra húzva sütnek meg, miután hosszan marinálják egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors stb.), csípős vagy enyhe pácban, amely az étel összetéveszthetetlen pirosas árnyalatáért felelős. A tandoori csirke alapvetően egy száraz étel, amit előételként/főételként kínálnak, citrommal és valamilyen pickle-lel. A kész tandoori csirke a híres vajas csirke (murgh makhani) alapanyaga is.

A tikka és a tandoori közötti viszony kicsit olyan, mintha a tikka a tandoorinak egy alcsoportja lenne, vagyis a tikka is egy tandoori étel, minden aspektusa megegyezik egy tandooriével, a marinálás, a marinád összetétele, a tandoori kemencében való sütés, a nyársra húzás, csupán az különbözteti meg őket, hogy míg a tandoori ételeket egészben vagy nagyobb, egyben hagyott darabokban sütik, a tikkánál kockázzák, darabolják vagy eleve kisebb fajta anyagot használnak. Ezért is van az, hogy gyakran a tikka ételeket tikka tandoorinak hívják, ahol a tandoori a kemencés sütésre utal, míg a tikka az előkészítés módjára (maga a tikka szó is darabot jelent).

 

Felhasználás

Joghurttal elkeverve használjuk marinádként nyárson sütött, felkockázott csirkéhez (murgh tikka), -bárányhoz, -marhához, -panírhoz (friss, puha indiai sajtféle) (paneer tikka), -zöldségekhez, -tofuhoz, -garnélához.

Ha a tikkát csirkéből készítjük akár vajas csirkéhez (murgh makhani) is felhasználhatjuk (bár elvileg ehhez klasszikusan tandoori csirke kell), rászórhatjuk tandoori csirkés pizzára feltétként, vagy tandoori csirkesalátára; tehetjük tandoori csirkés szendvicsbe.

Így, ahogy van (joghurt nélkül) nagyon jó sütőben sütött újburgonya (aloo tikka) és édesburgonya hasábok pácolásához.

Mivel nincs lényegi különbség a tikka és a tandoori marinád között, teljesen megfelelő tandoori ételekhez is, mint a nyárson sütött, egész/fél-, nagyobb csirkerészekhez, báránybordához, egész halhoz, egész karfiolhoz (tandoori gobi).

A tandoori tikka ételeinket ideálisan tandoori kemencében kéne sütni, de kiválthatjuk BBQ- vagy grillsütővel jobb híján, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütővel.

Hozzávalók csirke tikkához (4 személyre)

  • 1 üveg Patak’s Tikka fűszermarinád
  • 70 g natúr joghurt
  • 500 g bőrnélküli, kicsontozott csirkehús, felkockázva (kb. 2*2 cm-es)
  • egy kis vaj, sütés közbeni locsolásra
  • citromszeletek

Elkészítés

  1. A fűszerpasztát keverjük össze a joghurttal, pácoljuk be a húst.
  2. Tegyük hűtőbe, hagyjuk a pácban legalább pár órát, de legjobb, ha egy egész éjszakán át marináljuk.
  3. Húzzuk nyársra a húst, és forró, előmelegített grillen (szén/elektromos) süssük készre (kb. 8 - 10 perc), időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Kenegessük vajjal sütés közben, legalább 2-szer.
  4. Tálaljuk forrón, facsarjunk rá egy kis citromlevet.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), adjunk mellé valamilyen indiai pickle-t vagy chutney-t.
  • Csirkehús helyett készítsük garnélával, báránnyal, panírral vagy zöldségekkel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, őrölt fűszerek 22% (paprika, koriander, római kömény, gyömbér, chili), repceolaj, savanyítószer (E260, E330, E270), só, tamarind, módosított kukoricakeményítő

 

Allergének

Nyomokban mustárt, földimogyorót, rákféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 574 kJ/138 kcal
Zsír: 8,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 5,6 g
- amelyből cukrok: 3,8 g
Fehérje: 3,9 g
Só: 3,5 g

 

Tárolás: Tároljuk hűvös helyen, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: EU

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!