*piros currypaszta -pantai

Red curry paste -pantai

Ár:
1.250 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 114 g
Bruttó egységár: 10 965 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, aromás, illatos, narancsvörös színű fűszerpaszta thai piros curry-hez (Kaeng phet). Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű, gyors (lásd a receptet lent). Mivel salottahagyma alapú, kevésbé tömény, mint általában a kereskedelmi forgalomban levő currypaszták, de elvileg 4 adag piros curry-hez kb. 50 g currypaszta elégséges (lásd lent a receptet).

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele, a piros a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A piros curry sokkal csípősebb, mint a sárga, a zöldnél viszont valamivel enyhébb. Színét a szárított piros chili adja; amit felhasználás előtt áztatnak: ez egyrészt enyhíti a csípősségét, másrészt pedig koncentrálja az aromáját. Általában a fő alapösszetevői: piros chili, fokhagyma, salottahagyma, galanga, garnélapaszta, koriandergyökér és citromnád. Csípőssége, a pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

Mivel az összetevők aroma komponensei jobban oldódnak olajban, mint vízben, a currypasztát első lépésben mindig megpirítják olajon, majd utána adják hozzá a kókusztejet. Jellemzően valamilyen hússal, hallal, garnélával készítik, de van zöldséges változat is. Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, aprított kaffir lime levéllel, thai bazsalikommal szórják meg. Párolt rizzsel kínálják, Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizzsel, északon ragacsos rizzsel.

 

Felhasználás

Hozzávalók thai piros curry-hez (4 személyre)

  • 50 g Pantai Piros currypaszta
  • 1 evőkanál étolaj
  • 400 ml kókusztej
  • 200 g hús (csirke/marha) feldarabolva
  • 100 g padlizsán
  • thai bazsalikom, friss chili
  • halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát.
  2. Továbbra is közepes hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a kókusztejet, és 1 percig kavargassuk.
  4. Tegyük bele a feldarabolt húst, és főzzük tovább.
  5. Adjuk hozzá a feldarabolt padlizsánt, a thai bazsalikomot és a chilit, főzzük készre.
  6. Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.
  7. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A csirkét vagy marhát helyettesítsük garnélával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

salottahagyma, fokhagyma, szárított piros chili 19%, citromnád, só, galanga, kaffir lime levél, római kömény, savanyúságot szabályozó E330

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 390 kJ/93 kcal
Zsír: 2,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 6,2 g
- amelyből cukrok: 1,1 g
Fehérje: 5,5 g
Só: 14,1 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz helyen, felbontás után pedig hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!