Yanagiba (sashimi) japán szeletelő kés 210 mm -seki ryu

Sashimi japanese knife 210 mm -seki ryu

Ár:
15.500 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

A sashimi kés (sashimi bocho/hobu bocho) egy gyűjtőfogalom: ide tartozik mindenféle hosszú, vékony pengéjű kés, amit sashimi készítéshez használnak, mint pl. a yanagiba, a fuguhiki, a takohiki.

Ez a sashimi szeletelő kés egy yanagiba, szó szerinti jelentése szomorúfűz levél penge, utalva a  penge egyedi és tipikus alakjára és tulajdonságaira - hosszú, keskeny, nagyon éles. Japánból származik, a késgyártásáról híres Seki városából. Oszakai stílusú, mivel a vége hegyes, szemben a tokiói stílusúval, melynek hegye szögletes.

Jobbkezes (de létezik balkezes változata is), egyoldali leélezésű, ún. vésőél kialakítású, vékony – 2 mm-es – gerinccel (mune) és enyhén konkáv hátoldallal (urasuki), ez utóbbi arra szolgál, hogy a felvágott anyag ne tapadjon a pengéhez. Nyugati stílusú „testvére” a sujihiki, a yanagiba kétoldali leélezésű változata.

D-alakú Wa-markolata (japán markolat) japán nyárfából, pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acélból (420J2 - HRC 53(+/-)) készült, amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran. Kiemelendő pozitív tulajdonsága ennek az acéltípusnak, hogy erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: Yanagiba egyoldali leélezésű jobbkezes
  • Kés súlya: 81 g
  • Kés teljes hossza: 320 mm
  • Penge hossza: 210 mm
  • Penge típusa: egyoldali leélezésű
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53(+/-)
  • Penge magassága: 30 mm
  • Penge vastagsága: 2 mm
  • Markolat hossza: 115 mm

 

Használat

Ideális sashimihez és sushihoz szánt, kicsontozott, nyers halfilé vékonyra szeleteléséhez, de gyakran használják kicsi és közepes méretű halak filézéséhez vagy bőrözéséhez is. Rendkívül hosszú és vékony, egyoldali leélezésű, nagyon éles és alacsony pengéje a penge sarkától indított és a  hegyénél befejezett, egyetlen húzómozdulattal átvágja a halat, és egyenletes, hajszálvékony szeleteket eredményez, mivel a megszokottnál jóval kisebb súrlódási felülete nagyon finom és precíz vágást  tesz lehetővé, anélkül, hogy roncsolná a szöveteket. A

A halakon kívül nagyon jó sushi felvágásához és nyers húsok vékonyra szeleteléséhez, vagy éppen vastagabb, nyers hússzeletek egyenletes, precíz vágásához, sőt nagyobb méretű sültek, borjúmáj  és sonkák hajszélvékonyra szeleteléséhez is.

  • Ne használjuk nagyobb átmérőjű és kemény csontok darabolására! Ne használjuk kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására, ill. zöldségek szeleteléséhez, aprításához!
  • Ne tegyük mosogatógépbe! Mindig kézzel mossuk, és töröljük szárazra.
  • Csak fa- és műanyag vágódeszkán használjuk, üveg- és kőlapon soha, mert a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön úgy, hogy az él és a fenőkő által bezárt szög legalább 45 fokos legyen.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!