Szójababpaszta -mee chun

Soy bean sauce -mee chun

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 450 g
Bruttó egységár: 3 098 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Darált babszósz vagy szójababpaszta: egy sajátos kínai - fermentált - ízesítő/fűszerpaszta, darált fehér szójababból és búzalisztből, amit sós lében erjesztenek, érlelnek. Sok különböző megnevezés alatt „fut”, de mind ugyanazt takarják: hívják sárga babszósznak vagy sárga babpasztának is, barna babszósznak vagy barna babpasztának, babszósznak vagy babpasztának, darált szójababnak vagy zúzott szójababnak. Eredeti elnevezése is változó: doujiang (da jiang), huang jiang, mo chi jiang.

Erősen szójabab ízű, komplex, mély ízárnyalatokkal, természetes ízfokozó tulajdonságokkal: sós-nagyon enyhén édeskés, pikáns és aromás, egy igazi umami bomba. Édesebb, és kevésbé sós, mint a feketebab szószok (tochidjian), és mélyebb, komplexebb és „húsosabb” ízű, mint a miso-k általában. Állaga sűrű, krémes, szárazabb, színe vörösesbarna. Általában mély, erőteljes szójabab ízt kölcsönöz az ételnek, amelyhez hozzáadják, és barnásra színezi azt.

!!! Nem összetévesztendő az édes sárga babpasztával/-babszósszal vagy édes szójababpasztával (tian mian jiang), amely dominánsan édes, de sós is, míg a sárga babpaszta, a doujiang (da jiang) csupán sós, a mellékesen jelen levő, lágyan édeskés ízárnyalatai a fermentációnak köszönhetőek, nem a hozzáadott cukornak.

A japán miso megfelelőjének tartott doujiang készítése némileg a miso készítésre emlékeztet, az eljárás hasonló lépésekből áll: áztatás, főzés, penészgombával (Aspergillus oryzae) való beoltás, sós lében való fermentálás és érlelés, darálás/pürésítés.

Jellemzően a pekingi konyha, ill. az északi- és északkeleti-kínai konyha használja, de a kínai bevándorlók meghonosították Indonéziában, Szingapúrban, Malajziában és Bruneiben is, itt tauco/taucu/taotjo néven fut.

 

Felhasználás

Ami a specifikus kínai konyhai felhasználását illeti, használható tésztákhoz (pl. a híres pekingi Zha jiang mian-hoz: darált sertéshúsos-szójababpasztás tészta), stir-fry-okhoz, általában piros főzéssel (speciális kínai párolási technika) készült ételekhez, kínai BBQ oldalas szószok ízesítéséhez vagy -BBQ oldalas marinálásához, halak párolásához.

Akár önmagában is használható mártogató szószként nyers leveles zöldségekhez, kevésbé ízes nyers zöldségekhez (különösen retekhez), szárított szójasajthoz (szárított tofu), dim sum-okhoz, de mégis leginkább más szószok/mártások/marinádok kiinduló alapanyaga vagy ízesítője szokott lenni.

Salátadresszingként vagy öntetek ízesítéséhez is kitűnő. Majdnem minden húsos, halas, tenger gyümölcseivel készült ételhez jó, mint fűszer, ízesítő, kis mennyiségben használva, így nem dominálja az elkészült étel ízvilágát, csupán kiemeli, elmélyíti, összehangolja, élénkíti az étel meglévő ízeit.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 22%, búzaliszt, só, ízfokozó E621, tartósítószer E210

 

Allergének

Szóját és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 707 kJ/168 kcal
Zsír: 4,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 25 g
- amelyből cukrok: 25 g
Fehérje: 6,2 g
Só: 11,2 g

 

Tárolás: Felbontás után, tegyük át egy üvegbe, és tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási hely: Hong Kong

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!